Променят вида на класните стаи, ще бъдат по-разчупени и свободни

Променят вида на класните стаи, ще бъдат по-разчупени и свободни

Подготвя се нов стандарт за физическата среда в училищата и ще бъдат разчупени дори видът и подредбата на класните стаи, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на конференцията „Образование 4.0“. Преди това той изслуша предложенията на ученици, родители и учители, които са обединени в специален момерондум и пътна карта за постигане на целите за дигитално образование.
Новите класни стаи ще дават много повече свобода на учители и ученици как да ги организират, за да отговарят на нуждите на часовете и разбиранията на класа, стана ясно от думите на министър Вълчев. „Не искаме да стандартизираме, а повече да насочваме. Но ще създадем и тези насоки за оборудване на класните стаи с технологии за дигитално образование“, обясни той.
„Ние нямаме различни виждания и можем да се обединим около платформа за дигитализация на образованието. Тя има нужда от обществена, финансова и институционална подкрепа. Политиките включват всички инструменти и трябва да правим всичко едновременно, още повече, че с повечето от тях сме закъснели“, коментира Вълчев предложеният му меморандум.
Не до края на 2019 г., още до средата й вероятно вече всяко едно училище в страната ще има безплатна безжична мрежа, обясни министърът. В момента такива се изграждат в последните 600 учебни заведения, които нямат интернет.
„Важно е обаче мрежите да са със защитена среда, някой от вече изградените нямат такава защита, но ще продължим да финансираме изграждането им. Целта е интернетът в училище е да е безопасен и насочен към полезно образователно съдържание“, заяви Вълчев.
„Днешните деца ще са на пазара на труда през 2050 г. и професиите ще изискват дигитални умения на създатели, хора които работят с машини с изкуствен интелект. Заради това обучението в дигиталната креативност ще се разширява, включително в предучилищното образование. Още от първи клас ще има преподаване на дигитална креативност“, заяви той.
Министърът се ангажира и с изграждането на на облак с безплатно съдържание, което ще създават и учителите срещу заплащане.
Основният актьор в класната стая и образованието обаче остава учителят. Преподавателите ще бъдат стимулирани и не само с високи възнаграждения, каза Вълчев.

21.02.2019, 11:13 часа
585 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha