Глобиха с 4 бона фирмата, заляла врачанска местност с отпадъци от биоцентрала

Глобиха с 4 бона фирмата, заляла врачанска местност с отпадъци от биоцентрала Ековластите санкционираха с максималната глоба фирмата, заляла врачанска местност с отпадъци от биоцентралата в село Царевец, научи агенция BulNews.
Припомняме, че в края на януари в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца бе постъпил сигнал на зеления телефон за голямото замърсяване. Еколозите веднага предприели действия и извършили проверка.
Сигналът бил, че някой залива местността с вторична биомаса от дейността на биоцентралата в село Царевец. При извършените обходи е установено, че фирма, извършваща дейности по събиране и транспортиране на отпадъци, е допуснала нерегламентирано изхвърляне на вторична биомаса в местността Вълчов мост. През февруари еколозите извършили щателна проверка на фирмата нарушител „Тошел Агро“ ООД и замърсения терен. Оказало се, че на няколко места на общински терени има депонирани значителни количества вторична биомаса, която се изтича към съседно дере и  малка рекичка.
Биомасата е извозена и нерегламентирано изхвърлена от представители на фирмата, която извършва дейностите по събиране и транспортиране на отпадъците, съгласно договор с операторите на биоцентралата. 
За нарушението на фирмата са дадени предписания за незабавно прекратяване на изхвърляне на отпадъците и недопускане на повторно нарушение. Съставен й е акт по Закона за управление на отпадъците. Издадено е и наказателно постановление от директора на РИОСВ – Враца за налагане на санкция в максималния размер от 4 000 лева.
За замърсяването от инспекцията са сезирали Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, които да извършат проучат дали река Искър е засегната от отпадъците. В средата на февруари инспектори са извършили обход и оглед на реката в участъка преди ВЕЦ „Царевец“ до моста при гара Струпец, като не са открили замърсяване.
На фирмите, стопанисващи инсталацията за биогаз, са дадени предписания за предоставяне на ежемесечна информация за количеството генерирана вторична биомаса, количеството оползотворена за наторяване и как е съхранена.
За голямото замърсяване е уведомена и община Мездра и областната дирекция по безопасност на храните, които също могат да санкционират фирмата замърсител на околната среда.
 
13.03.2019, 08:10 часа
1668 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha