Таксиметрови шофьори на протест в Румъния заради мобилни приложения

Таксиметрови шофьори на протест в Румъния заради мобилни приложения

Стотици таксита, автобуси и други коли от почти всички румънски общини блокираха тази сутрин движението на пл. "Виктория" в румънската столица, където се намира сградата на правителството, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.
Участниците в протеста, организиран от Федерацията на румънските транспортни оператори /FORT/, протестират против забавянето на две постановления за пътническия превоз, които правителството обеща да приеме преди един месец.
В разпространено от FORT съобщение се твърди, че "групи лобисти се опитват да използват транспортното законодателство за собствени интерси" и че "създалата се ситуация заплашва да блокира целия национален и общински автотранспорт".
Постановленията, за чието приемане настояват таксиметровите шофьори, трябва да регламентират дейността на такива алтернативни транспортни компании като UBER, TAXI Fy или Clever, които протестиращите обвиняват в нелоялна конкуренция.
Според тях такива неоторизирани превозвачи, работещи с помощта на приложения към мобилните телефони, нямат лиценз, трудова книжка, не плащат данъци и е неизвестно дали преминават през технически прегледи. Радио Румъния съобщи, че колите продължават да стоят на пл. "Виктория", движението на транспорта в северната част на Букурещ на практика е парализирано.
В четвъртък се очаква подобна акция, която ще бъде проведена от Асоциацията на оторизираните оператори и превозвачи в Румъния /COTAR/.

20.03.2019, 12:42 часа
610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha