Седем ранени при взрив на ракета в Централен Израел

Седем ранени при взрив на ракета в Централен Израел Седем души са ранени, след като ракета, изстреляна от ивицата Газа, удари къща в централен Израел, предаде Би Би Си.
Ракетата се взривила в 05:25 местно време (03:25 GMT) в Мишмерет, на 20 км северно от град Тел Авив.Това е най-далечно изстреляната палестинска ракета, достигнала Израел от 2014 г. насам, по време на конфликта между Израел и Палестина.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който съкращава посещението си в САЩ заради инцидента, обеща да реагира със сила.
Не е имало предупреждение за нападението. Но израелска военна говорителка Майк Лифшиц обвини войнствената група "Хамас", която контролира Газа. "Смятаме, че ''Хамас'' е отговорен за всичко, което се случва в ивицата Газа", добави тя.
Преди седмица и половина бяха пуснати две ракети към Тел Авив, но без да има ранени. Израелските военни реагираха с десетки въздушни удари в Газа, в които бяха ранени четирима души.
По-късно от ''Хамас'' и израелските власти заявиха, че тези ракети са били изстреляни "по погрешка".
Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че ракетата, която е ударила къщата в Мишмерет, е изстреляна от Рафа в южната част на Газа, на около 120 км  разстояние. Експлозията от ракетата сериозно повредила къщата и предизвикала пожар. Службата за бърза помощ "Израел" Маген Давид Адом заяви, че сред ранените са три деца - едно бебе, тригодишно момче и 12-годишно момиче. Взривът също нанесал щети на друга къща в близост и няколко превозни средства.
Майк Лифшиц каза, че IDF са разположили две допълнителни бригади в района около Газа. Израелските власти също така затвориха граничните пунктове Керем Шалом и Ерез с Газа.
Премиерът Нетаняху съобщи в изявление: "Имаше престъпна атака срещу Израел и ние ще реагираме с насилие от наша стран. "След няколко часа ще се срещна с президента Тръмп и веднага след това ще се върна в Израел, за да наблюдавам дейността ни."
Досега ''Хамас'' не коментира случилото се, но неговият лидер Йехия Синвар отмени публична среща, насрочена за понеделник следобед.
Но Ислямският Джихад, друга войнствена група, заяви: "Ние предупреждаваме ционисткия враг да не напада ивицата Газа."
Според репортер на Би Би Си в Йерусалим, последният ракетен пожар драматично е увеличил напрежението в региона, само 15 дни преди изборите в Израел.
Нетаняху в момента е в тежка битка с главния си съперник, бивш шеф на IDF Бени Ганц. Кампанията на министър-председателя за пети мандат е засенчена от възможното обвинение в три случая на корупция.
 
25.03.2019, 13:28 часа
598 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha