ЦИК определи фирмата за наемането на 3000 машини за евроизборите

ЦИК определи фирмата за наемането на 3000 машини за евроизборите Централната избирателна комисия (ЦИК) вече определи коя фирма ще организира наемането на 3000 машини, с които ще може да се гласува за Европарламент на 26 май. Днес са били определени конкретните секции в които ще има машини за гласуване. Те са 31 района в страната и са определени по специална методика.
Решението ще бъде качено на страницата на ЦИК, но списъкът със секции е доста дълъг - около 140 страници, каза Александър Андреев, член и говорител на комисията. Окончателният текст с изпълнителя на обществената поръчка за машините за гласуване ще се сключи в рамките на близките дни. Промяна в сроковете няма, а те са: доставка на машините за страната до 10 май, инсталиране на софтуера до 15 май и доставка на техниката в секциите - до 25 май. Крайният срок на договора със "Сиела Норма" е 10 юни, каза Андреев.
Тази седмица бяха изтеглени номерата в листите на партиите, коалиции и независимите кандидати - те също са публикувани на страницата на ЦИК.
Днес беше прието и решението с които партиите и коалициите ще ползват медийните пакети. Само при "Воля - Български родолюбие" има намален размер на медийния пакет, посочи Андреев. Определен беше и начинът за примерно сгъване на бюлетината, което ще е част и при методическите указания към избирателните комисии, допълни той. На тези избори ще участват 318 кандидата от 13 партии, 8 коалиции, сред тях са и шест независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария, каза Александър Андреев.
Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя. Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.
Към момент три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдатели на изборите, допълни Андреев. Жалбите в ЦИК досега са 20, а сигналите - пет, като един от тях е за злоупотреба с лични данни, съобщи Андреев.
25.04.2019, 15:40 часа
665 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha