В Монтана представиха професионалното образование

В Монтана представиха професионалното образование Ученици презентираха възможностите за професионално образование в област Монтана. Инициативата бе на регионално управление на образованието по повод 110 години професионално обучение в областта. 
"През 1909 година се дава началото на професионално образование в региона с откриването в Берковица на Окръжно столарско училище като филиал на Русенското столарско училище. Целта е да се запознаят учениците и техните родители с възможностите, които предлагат професионалните училища в област Монтана", каза на откриването Трайка Трайкова, началник на РУО Монтана.
15 са училищата в област Монтана, които дават професии. Част от тях се включиха в “Панорама на професионалното образование и обучение“ в центъра на Монтана. Лесотехническата  професионална гимназия в Берковица вече 110 години обучава кадри.
За първи път в региона в приема след 7 клас ще има специалност  "Хлебар и сладкар". Приемът е в монтанското второ училище, заяви Стефания Петкова.
"Срокът на обучение е 5 години. Ще се изучава в дуална форма на обучение, целта е да разнообразим малко нещата в Монтана и учениците да се учат на нови неща. Днешните хлебари са над 50-годишни и трябва да има кой да ги замести."
Кметът на Монтана Златко Живков поздрави учениците "Това е едно необходимо представяне, което показва през годините ,по какъв начин се обръща внимание на образованието.Надявам се младите хора ,които са тук, да бъдат все по добри, да намерят своя шанс там където искат, за да може всички да бъдем полезни за България", каза Живков.
В градската градина на Монтана бяха изложени макети на строителна и селскостопанска техника, сладкиши, коктейли, сандвичи, мляко, масло, дори домашни кокошки, патица и зайци.
09.05.2019, 16:55 часа
2377 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha