Представиха нови етнографски експонати в читалище "Просвета" в Мездра

Представиха нови етнографски експонати в читалище "Просвета" в Мездра С интересни етнографски експонати се снабди неочаквано днес читалище "Просвета" в Мездра. По своя воля мездренчанката Пенка Стоянова е дарила вещи от бита на семейството си, каза секретарят на читалището Валентина Цекова.
"Днес по покана на нашата съгражданка Пенка Стоянова, посетихме дома й, защото тя пожела да дари за етнографската сбирка на читалището ценни фамилни експонати, запазени още от времето на 30-те години на миналия век. Това са различни лица за възглавнички, ризи, детско облекло, гергеф, изтъкани платна от лен, памук и кенар, много изделия, плетени на една игла, престилки, мъжко облекло. Това е най-голямото и многобройно дарение досега за читалищната колекция."
От няколко години, Краеведското дружество е обявило кампания по даряване на етнографски материали за обогатяване на експозицията, и хората се отзовават, каза още Валентина Цекова. 
"Предпочитаме да ги съхраняваме и да ги организираме в различни тематични изложби, вместо да бъдат изхвърляни на боклука. А те са неща, които разказват историята на нашия край. Благодарим от сърце на дарителката ни!"
06.06.2019, 16:52 часа
554 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha