Млада пианистка от Видин с приз от международен конкурс

Млада пианистка от Видин с приз от международен конкурс Анна Русева повтори миналогодишния си успех и отново стана лауреат на Mеждународния конкурс за пиано "Нашите деца свирят Бах", който се проведе в Благоевград. Тя спечели златен медал, грамота и диплом от 9-тото издание на конкурса, който е единствен по рода си у нас. Това е второто ѝ постижение от началото на годината, след като бе удостоена със сребърен медал в I възрастова група на Международния конкурс за пианисти – непрофесионалисти "Вивапиано 2019".
Според регламента на конкурса, участниците трябваше да изпълнят като задължителна пиеса Менует от Йохан Себастиян Бах и произведение по избор от композитор, творил до първата половина на 18-ти век. Младите изпълнители бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Йордан Гошев, и членове – учредителката на конкурса – доктор Николина Кротева и един от най-добрите български органисти – Велин Илиев. След официалното награждаване на победителите, бе изнесен Гала концерт на лауреатите. 
Конкурсът се организира ежегодно от Народно читалище "Никола Вапцаров 1866” Благоевград и цели да насърчи изпълнението на полифонична музика от бароковата епоха, която е по-трудна и не е разпространена сред младите музиканти. 
Анна Русева е ученичка в Средно училище "Цар Симеон Велики". Започва да свири на пиано на 6 годишна възраст под ръководството на музикалния педагог Ана Илиева. Въпреки, че е една 9- годишна Анна вече има участия и награди от конкурси за млади пианисти. През 2017 година печели бронзов медал в най-малката възрастова група – от 4 до 7 години, на Националния конкурс "Орфеева дарба”. През 2018 година Анна Русева става лауреат на Международния конкурс за пиано "Нашите деца свирят Бах” в Благоевград, като печели златен медал в I възрастова група на клавирния конкурс.
Младата пианистка е участвала и в концерти на СУ "Цар Симеон Велики", СУ "Св. Св. Кирил и Методий”, НЧ "Цвят 1870”, както и в съвместни изяви за млади таланти на Симфониета Видин.
11.06.2019, 09:49 часа
1121 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha