Затвориха галерията с рисунките в Магурата

Затвориха галерията с рисунките в Магурата Праисторическите рисунки в пещерата Магурата са затворени за туристи. Мярката е предприета, след като преди месец в близост до рисунките се появиха вандалски надписи, обясни кметът на община Белоградчик Борис Николов.
"Рисунките са затворени, докато не получим допълнителни указания от Министерството на културата, поради вандалския акт, който се случи. Надраскаха близко до рисунките, на 4-5 метра, това възбуди общественото мнение и трябва да се вземат мерки", каза Николов.
Докато очакват указания от министерството, от общината са взели и други мерки, допълни кметът.
"Назначихме допълнително двама души. Единият ще изпълнява ролята на охрана, заедно с екскурзоводите, когато групите са малко по-големи, повече от 4-5 човека, защото екскурзоводът не е в състояние сам да оглежда всичко, след като изнася беседата. Има още един човек да съпровожда екскурзовода и да наблюдава."
Прави се обследване за изнасяне на модел на рисунките навън, така че въпросът с достъпа до тях да се реши трайно и впоследствие в галерията да се влиза само в краен случай, добави кметът. 
21.06.2019, 10:08 часа
917 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha