Мор! Евтанизират прасетата в Мизия и околията заради африканската чума

Мор! Евтанизират прасетата в Мизия и околията заради африканската чума От снощи е започнало евтаназиране на всички свине в 3-километровата зона в Мизия, съобщиха на извънредно заседание на областната епизоотична комисия на Враца. Срещата се проведе в областната администрация, като на нея присъстваха областният управител Малина Николов, зам.-директорът на центъра по оценка на риска д-р Илиян Костов, кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски, директорът на областната дирекция по безопасност на храните Милчо Костурков и други.
По време на брифинг с медиите д-р Костурков каза, че заразените с африканска чума прасета в Мизия са били засечени вчера. Веднага са предприети мерки за спиране на разпространението на болестта, като свинете, които са се намирали в заден двор на къща, са били евтанизирани и загробени. Дупката, в която са заровени заразните животни, е била изкопана от багер.
Веднага след това Мизия е била блокирана на всички входове и изходи, като са изградени специални КПП-та, през които да преминават всички хора и животни, за да се ограничи разпространението на заразата. На всяко КПП са постлани найлони, върху които има слама с дезинфекциращ препарат, като при преминаването колите се обработват по ходовата част допълнително с дезинфектант.
Започнал е и обход по дворовете на хората в града, като всички прасета в 3-километровата зона ще бъдат умъртвени. В това число влиза Мизия и селата Сараево, Гложене и Хърлец. От животните в 10-километровата зона - Оряхово и селата Войводово, Крушовица, Софрониево, Селановци и Бутан, ще се вземат кръвни проби, за да се установи дали заразата е овладяна.
По време на срещата стана ясно, че умъртвените прасета не са купени наскоро, което изключва пренасянето на болестта с тях от други региони на страната. Най-вероятният начин за пренасяне на заразата си остава човек.
Д-р Костов заяви, че заболяването е силно заразно за свинете и хората лесно могат да бъдат преносители на болестта. Към момента срещу африканската чума няма ваксина и заради това властите призовават стопаните на прасета да вземат мерки и да не допускат болестта да се разпространи.
„Самият вирус е много устойчив в околната среда, както в прясното месо издържа до 105 дни, а в замразеното до 1000 дни. Трябва стопаните да си дадат ясна сметка, че дори да заколят прасетата си, ако те са заразени с африканска чума, месото им не става за ядене“, поясни д-р Костов.
Властите призоваха хората в засегнатия район да ограничат излетите, особено в 10-километровата зона, защото могат да станат преносители на заразата.
В момента на територията на област Враца има само едно по-голямо свиневъдно стопанство и то се намира до село Чирен. Там в момента няма проблеми, като собствениците са взели всички предпазни мерки срещу заразата.
 
16.07.2019, 12:01 часа
4955 1
Коментари

8202229127

16.07.2019, 13:23 часа
Как да правя сега сандвичи, като върлува чума по саламите ми...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha