189 души са най-засегнати от хакерската атака срещу НАП

189 души са най-засегнати от хакерската атака срещу НАП След хакерската атака срещу базата данни на Националната агенция за приходите (НАП) най-много информация е разкрита за 189 души. Това съобщиха от приходната администрация и уточниха, че ще се свържат лично със засегнатите лица.
Припомняме, че кибер нападението обхваща данни за около 5 млн. души. По-конкретно файлът, който бе пуснат в публичното пространство, съдържа данни за български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.
Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти, твърдят от НАП. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края на днешния ден, уверяват данъчните. Още по тематаСотир Цацаров: Има и поръчител, и подбудител на атаката срещу НАППредседателят на КЗЛД: Ще има санкция за НАП и тя няма да е малкаКомисията за защита на личните данни започва производство в НАП
От приходната администрация уточниха, че след допълнителни проверки е установено, че данните на въпросните 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл. От НАП съобщават, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.
В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.
Междувременно стана ясно, че спецпрокуратурата, която разследва организирани престъпни групи, поема случая с хакерската атака срещу данъчните. Очаква се по-късно от спецобвинението да съобщят ще бъде ли променено обвинението на единствения засега заподозрян - Кристиян Бойков, и ще има ли още обвиняеми, уточнява БНР.
До момента случаят се разследваше от Софийската градска прокуратура, а обвинението на 20-годишния младеж беше за компютърно престъпление, наказуемо само с глоба.
Вчера обаче главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че той не е действал сам и че издирват поръчител и подбудител. Фирма "Тад Груп", в която работи Бойков беше обискирана вчера, а търговският ѝ директор – задържан за 24 часа. 
24.07.2019, 15:30 часа
643 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha