Испания трепери от чумата "жълт дракон", убиец на лимоните и портокалите

Испания трепери от чумата "жълт дракон", убиец на лимоните и портокалите Истинска чума по цитрусовите плодове - портокали, лимони, мандарини, заплашва насажденията в Испания, а оттам и в цялото Средиземноморие, съобщи "Ел Паис". Става дума за т. нар. "жълт дракон" или "хуанглонбинг", болест, предизвикана от азиатска бактерия.
Тя се появи във Флорида през 2005 г. и само след 3 г. вече бе поразила плодовите дръвчета в целия щат. Микробите деформират плодовете, чийто вкус става по-горчив, семките атрофират, дърветата изсъхват и умират. За последните 10 години в САЩ със 72% е намаляла реколтата от портокали за сок.  И най-лошото: няма досега лек срещу тази чума.
"Въпрос на време е тази бактерия да стигне до Испания, а ние нямаме абсолютно никакво средство срещу нея", предупреждава биологът Мануел Талон, директор на Центъра по геномика на Института по аграрни изследвания във Валенсия. Още преди 5 г. в областта Галисия са забелязани азиатските листни бълхи, които пренасят убийствената за цитрусите бактерия. 
Последната надежда е в американската биоложка Шарън Лонг от Усиверситета Станфорд, посветила 40 г. от живота си в проучване на бактериите, стимулиращи растежа на люцерната. Тя и нейната колежка Мелани Барнет са решили да се заемат с тази чума, която убива портокалите и лимоните по света. "Много е трудно да се изследва тази болест, защото бактериите, които я причиняват, не оцеляват в лабораторна среда, а само в самото насекомо или в цитрусовото дърво", подчертава Барнет. 
Испания, която е шестият най-голям производител на портокали в света, още през 2016 г. подготви Национален план за борба срещу чумата по цитрусовите насаждения. Той забранява изрично вноса в страната на дръвчета извън Европейския съюз, а в границите на ЕС всяко цитрусово дръвче трябва да има санитарен паспорт, който гарантира, че идват от зони без чума.
20.08.2019, 15:59 часа
919 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha