Пазете се! Вижте кои четири зарази мъчат врачани

Пазете се! Вижте кои четири зарази мъчат врачани Шест случая на заразни болести са установени от Регионалната здравна инспекция във Враца през изминалата седмица, научи агенция BulNws. Двама жители на областта са лепнали варицела, други двама са се заразили с туберкулоза, а един е повален от салмонелоза. Засечен е и болен от хепатит А.
Салмонелозата е заразна токсикоинфекция, от която боледуват както домашни и диви животни, така и хората. Поразява тънкото черво и се причинява от бактерията Салмонела. Заразяването става след консумиране на сурово или полусурово месо и субпродукти , добити при преработката на болни от салмонелоза животни. 
Варицелата е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася по въздушно-капков път. 
Туберкулозата пък е заболяване, което ако не се лекува води до смърт при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са живеещите и работещите в едно помещение с болния, но не всеки контактен се разболява. От туберкулоза страдат предимно хора с потисната имунна система. 
Хепатит А е една от най-честите форми на жълтеницата и се предава по чревен път.
Регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 13 случая.
 
08.10.2019, 08:25 часа
1259 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha