Учени разкриха загадка около произхода на магнетарите

Учени разкриха загадка около произхода на магнетарите Астрофизици от Германия и Великобритания разкриха вероятния механизъм, свързан с произхода на магнетарите - неутронни звезди с изключително силни магнитни полета, съобщи Физ.орг. Експлозиите на подобни звезди пораждат излъчвания, които може да достигнат до Земята, да затруднят функционирането на космически апарати и да окажат въздействие върху йоносферата.
Резултатите от компютърно моделиране показаха, че е възможно да се стигне до поява на магнетари вследствие на сливане на две масивни звезди, при което възникват силни магнитни полета. При това получената вследствие на сливането звезда експлодира като свръхнова и именно това води до появата на екзотичния обект.
Масивните звезди не притежават разположена близо до повърхността зона на конвекция, която поражда поява на външни магнитни полета. С подобна зона на конвекция разполага Слънцето. Но у 10 процента от масивните звезди все пак се наблюдава силно магнитно поле, макар да няма подробно обяснение на този феномен. Сред тях е Tau Scorpii, която се намира на 500 светлинни години от Земята и притежава активна магнитосфера. Масата на Tau Scorpii е 15 пъти по-голяма от слънчевата.
Специалисти използвали суперкомпютри в Хайделбергския институт за теоретични изследвания, за да обяснят загадъчните свойства на Tau Scorpii. Оказало се, че звездата принадлежи към т.нар. сини скитници. Смята се, че те са били подвластни на анормална звездна еволюция, тъй като са по-горещи и по-ярки от другите звезди на същата възраст. Вероятната причина за появата им е сливане на две звезди. Този феномен може да предизвика поява на необичайно магнитно поле.
Учените заключили, че след като Tau Scorpii се превърне в свръхнова, ще се появи магнетар. Този екзотичен обект ще притежава магнитно поле, което е 100 милиона пъти по-силно от най-мощните създавани от хората магнитни полета.
 
12.10.2019, 16:36 часа
642 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha