Кюрдските бойци са се изтеглили от зоната за сигурност в Сирия

Кюрдските бойци са се изтеглили от зоната за сигурност в Сирия Съединените щати информираха Турция, че изтеглянето на кюрдските сили от "зоната за сигурност", която Анкара иска да установи в Северна Сирия, е приключило, заяви снощи турското министерство на отбраната в комюнике, цитирано от Ройтерс и Франс прес.
"На този етап няма нужда от нова операция" извън района на сегашната военна офанзива, се добавя в комюникето.
Според турски дипломатически източник кюрдското изтегляне било потвърдено от американския държавен секретар Майк Помпейо пред турския му колега Мевлют Чавушоглу в телефонен разговор.
На 17 октомври Вашингтон и Анкара постигнаха споразумение , предвиждащо спиране на турската военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия за пет дни. През този срок, който изтече вчера в 19.00 часа по Гринуич, сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), трябваше да се изтеглят от планираната зона за сигурност на дълбочина от 32 км от турско-сирийската граница, да оставят оръжието си и да премахнат укрепленията си.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано вчера, че Съединените щати не са изпълнили изцяло обещанията си в рамките на споразумението между Анкара и Вашингтон от миналата седмица за временно прекратяване на турската офанзива в североизточна Сирия, предаде Ройтерс.
"САЩ не изпълниха всички свои обещания. Ако тръгнем на отстъпки, ще отворим пътя за терористичната организация", заяви Ердоган, цитиран от турската телевизия Ен Ти Ви.
Това изявление беше първата реакция на Анкара след изтичането на 120-часовия срок вчера в 19.00 часа по Гринуич, даден на кюрдските милиции да се изтеглят от североизточна Сирия, съгласно споразумението между Турция и САЩ за прекъсване на операцията "Извор на мира", отбелязва ТАСС.

 
23.10.2019, 11:38 часа
355 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha