Има нови твърдения за сексуален тормоз във ватиканската младежка семинария

Има нови твърдения за сексуален тормоз във ватиканската младежка семинария Скандалът за предполагаемо сексуално насилие във ватиканската младежка семинария се разраства, след като още бивши помощници в служенето при папските литургии съобщиха за непристойно поведение зад стените на Ватикана, предава БТА.
Италианското телевизионно разследващо предаване "Ле Иене" планира да излъчи обвиненията утре, но е предоставило материала на Асошиейтед прес предварително.
Ватиканът обяви през септември, че негов прокурор работи по повдигането на обвинение срещу бивш старши семинарист и тогавашния ректор на семинарията "Свети Пий Х" за сексуално малтретиране.
Преди две години телевизионното предаване за първи път представи бивши семинаристи, които твърдят, че старшият семинарист, който сега е свещеник, е притеснявал тийнейджърите, които са живеели във Ватикана и са служели като помощници по време на папските литургии в базиликата "Свети Петър". Според свидетелствата поредица свещеници, епископи и дори кардинал са укривали случая с години.
В новото предаване няколко бивши помощници в литургиите, които тогава са били момчета - т.нар. министранти, заявяват, че най-малко двама свещеници, свързани със семинарията, са целували и галили три други момчета през 90-те години.
В съобщение преди предаването, предоставено на АП, пресслужбата на Ватикана посочва, че съвсем скоро ще има решение дали да се повдигнат обвинения по първоначалния случай. В съобщението се отбелязва, че всички нови елементи или доказателства за други престъпления, които се появят, ще бъдат разгледани от ватиканските прокурори в ново разследване.
16.11.2019, 14:50 часа
858 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha