Полицаи от Видин раздаваха брошури за безопасната употреба на пиротехнически изделия

Полицаи от Видин раздаваха брошури за безопасната употреба на пиротехнически изделия Брошури с полезна информация, насочваща вниманието към безопасната употреба на пиротехнически изделия, изготвени от служители на отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция на МВР във Видин, получиха средношколци и гимназисти. Информационни материали са предоставени и на търговски обекти в областния град. 
В област Видин стартира специализирана полицейска операция за активна превенция и контрол върху съхранението на огнестрелно оръжие и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, търговските обекти за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. Повод са предстоящите коледни и новогодишни празници, активизирането на търговията с пиротехнически изделия и използването им от граждани при празненства на открито и семейни тържества. Активните контролни действия ще продължат до края на текущия месец. Полицейските служители проверяват обекти, притежаващи разрешение за търговия с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия - в област Видин те са девет на брой. Паралелно се извършват проверки и на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение. Акцент при проверките е спазването на нормативно регламентираните изисквания за съхранение и търговия с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и недопускане продажбата на пиротехнически изделия на лица под определената в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) възраст. С този закон е въведена забрана за продажба на фойерверки от категория F1 (бенгалски огън, конфети и др.) на лица под 12-годишна възраст; от категория F2 – на лица под 16-годишна възраст; и от категория F3 – на лица под 18-годишна възраст). 
В информационната кампания и проверките участват полицейски служители от областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. 

Какво задължително трябва да знаем за продажбата, съхранението и употребата на пиротехническите изделия?
•    Забранено е извършването на продажбата им без наличието на разрешително за търговия, издадено от МВР.
•    Всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употребата му на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или на такива в разкъсана или неоригинална опаковка, както и без обозначение на произхода им.
•    Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора. В случай на неспазване на тези разпоредби нарушителите ще бъдат санкционирани по наредбите за спазване на обществения ред в общините на област Видин.
•    Не се допуска използването на пиротехнически изделия в закрити помещения с изключение на фойерверки от категория F1(бенгалски огън, конфети, бездимни фонтани за торти, гърмящи топчета – капси, и др.)
•    У дома пиротехническите изделия трябва да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца. Никога не трябва да се забравя, че, попаднали в детски ръце, те биха могли да бъдат твърде опасна „играчка“.
•    При употребата на пиротехнически изделия следва стриктно да бъдат спазвани изискванията на производителя, които могат да бъдат различни за всяко от тях.
•    Да се хвърлят „пиратки“ от балкона е твърде опасна практика - в този момент отдолу може да преминава човек, който да бъде наранен.
•    В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел - това създава реална опасност от нещастни случаи.

 
10.12.2019, 12:04 часа
909 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha