Поетесата Рени Митева подреди в Мездра първата си самостоятелна изложба /снимки/

Поетесата Рени Митева подреди в Мездра първата си самостоятелна изложба /снимки/ Със съдействието на градската художествена галерия поетесата Рени Митева подреди в Мездра първата си самостоятелна изложба - живопис и графика. Откриването на експозицията е от програмата на община Мездра за Коледно-новогодишните празници. Културното събитие уважиха събратя по перо, четка и дух на авторката, ценители на изобразителното изкуство, близки и приятели. Сред тях бяха кметът на общината Иван Аспарухов, председателят на общинския съвет Яна Нинова, председателят на НЧ „Просвета-1925“ Валентин Вълчев и директорът на ОУ „Христо Ботев“ Иван Иванчев, където Рени работи като учител. 
Експозицията включва 14 живописни и 2 графични творби, в които Рени Митева е пресъздала пейзажи от Северозапада. 
„С богат колорит, силно наситени фигурално и изпипани до най-дребната подробност живописните гледки от красивата природа на нашия край завладяват зрителя и пораждат копнеж за притежание. В колекцията преобладава зеленият цвят, цветът на пролетта и лятото, цветът на разхубавилата се природа“, отбеляза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и художествена галерия“ в община Мездра.
Дамяновска допълни, че графичните работи на Рени са само две, но те са важни за изложбата, защото показват умението й да предаде вярно формата, пропорциите и перспективата, да построи изображението и да го направи цялостно и достоверно. 
„Благодаря ви, че уважихте този мой личен празник, сподели от своя страна авторката. Искам да ви кажа, че няма значение какво работите - важното е да творите там, където работите. Това, което виждате, не е резултат на някакво специално умение, а на специални стремежи. Това, което искам, го постигам с много труд, а не само с това, което природата ми е дала“, каза Митева. 
Рени Митева е завършила начална и предучилищна педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”, със специализация „Изобразително изкуство“. Предпочита да работи с моливи, въглен и акрилни бои. Занимава се с пирография, квилинг и изработване на автентични мартеници. Нейни картини са притежание на ценители от България, Италия и Великобритания. Четири от произведенията й са откупени в благотворителни инициативи от различни институции. Има участия в ОХИ, пленери, конкурси и фестивали. Авторка е на стихосбирките „Думи  в подмолите на душата“ (2013) и „Зелени залези“ (2019). 
Изложбата на Рени Митев може да разгледате до средата на месец януари във фоайето на втория етаж в сградата на община Мездра.    
 
11.12.2019, 10:24 часа
1005 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha