Парламентът на Иран определи всички американски сили като "терористи"

Парламентът на Иран определи всички американски сили като "терористи" Парламентът на Иран прие законопроект, с който определя всички американски сили като "терористи" заради убийството на висшия ирански военен командир при американски удар миналата седмица.
Касем Солеймани, популярният ръководител на звеното за външни операции на Революционната гвардия, беше убит при удар на американски дрон на летището в Багдад в петък, което засили напрежението между враговете.
Съгласно новоприетия законопроект, всички американски сили и служители на Пентагона и свързаните с него организации, агенти и командири и тези, които са наредили „мъченическата смърт“ на Солеймани, са определени като „терористи“.
"Всяка помощ за тези сили - военна, разузнавателна, финансова, техническа, служебна или логистична - ще се счита за сътрудничество в терористичен акт", постанови парламентът.
Законодателите също гласуваха за укрепване с 200 милиона евро от хазната за силите „Кудс" - оръжието за чуждестранни операции на Иранската революционна гвардия, оглавявано от Солеймани.
Законопроектът е изменена версия на закон, приет през април миналата година, който обяви САЩ за "държавен спонсор на тероризма", а силите му в региона – за "терористични групи".
Върховният орган по сигурността на Иран, Върховният съвет за национална сигурност, заяви, че ходът се е наложил след като САЩ определиха Иранската революционна гвардия за "терористична организация".
 
07.01.2020, 10:15 часа
499 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha