Оправдателни присъди поискаха от защитата на машинистите от Хитрино

Оправдателни присъди поискаха от защитата на машинистите от Хитрино Делото Хитрино върви към своя край. Днес пред Шуменския Окръжен съд бяха изслушани и пледоариите на адвокатите на пострадалите и на обвиняемите Димитър Михнев и Радослав Петков. 
Те са обвинени в причиняването на смъртта на 7 души при инцидента в Хитрино на 10 декември 2016 година. Тогава управляваният от тях товарен влак дерайлира, след което е последвало изтичане на газ и взрив, който нанесъл огромни поражения. 
От Окръжна прокуратурата поискаха наказанието за машинистите близко до максимума, който е 20 години затвор. 
От защитата на двама машинисти пледираха за оправдателни присъди заради недоказване на всички обстоятелства около инцидента. Адвокатите посочиха като доказателства лошото състояние на ЖП инфраструктурата в района на гарата, както и изправността на стрелка Номер 5. 
"Не винаги скоростта е причина за едно произшествие", заяви Димитър Стефанов, който е адвокат на Димитър Михнев. 
Според Николай Димитров, адвокат на пострадалите, първопричината за настъпилия взрив е високата скорост.
"Оттам нататък всичко е поредица в причинно-следствената връзка", каза той. 
Димитър Михнев заяви, че е съгласен както със своята защита, така и с частното обвинение, че кармата от тази трагедия е важна.
"Другото дело, което ще се гледа там горе, ще се проличи кой е карал, кой е спал и кой се е возил", посочи Михнев. Той допълни, че съжалява за тежките последствия от инцидента и се надява на оправдателна присъда.
"Искрено съжалявам за починалите и пострадалите", каза и вторият машинист на композицията Радослав Петков, който също поиска оправдателна присъда. 
Окончателното решение на съда ще бъде обявено в сряда. 
 
21.01.2020, 16:45 часа
761 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha