Регионалната здравна инспекция във Враца даде препоръки за грипната епидемия

Регионалната здравна инспекция във Враца даде препоръки за грипната епидемия Регионалната здравна инспекция във Враца даде препоръки относно грипната епидемия, обявена в областта по-рано днес.
Грипът е сериозно заболяване и не трябва да се подценява, още повече, че усложненията, който го съпътстват са тежки. Грипните вируси не се подават на прогнозиране, но със започване на циркулацията си те се разпространяват много бързо.
Заразяването става лесно, от човек на човек, при контакт с болни хора чрез кашляне и кихане, при контакт с повърхности, заразени от пръски, отделяни при кашляне и кихане от болни лица.
Най-честите симптоми, даващи основание да се мисли за грип, са висока температура - над 38º С, болки в мускулите, очните ябълки и по цялото тяло. Съпътстващи симптоми са и главоболие и силна отпадналост, като човек трудно може да продължи да учи, да тренира, да работи и да извършва всякакъв род дейности. Суха кашлица също е сред честите признаци, че сте пипнали грип.
От РЗИ във Враца дават съвети какво да правим, за да се предпазим от грип.
Една от най-важните профилактични мерки за предпазване от грип е спазването на хигиена и особено честото измиване на ръцете с вода и сапун, защото вирусите се предават и чрез ръцете. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце.
Здравословното хранене, богатото на белтъчини, плодове и зеленчуци меню, укрепват имунната защита.
Употребата на алкохол и цигари намаляват защитните сили на организма и го правят по-податлив на вирусни заболявания. Най-важното е да се избягват контакти с много хора, особено с болни. Носенето на маски също може да ни спаси от коварните вируси.
Ако пък не успеем да се предпазим и се заразим здравните власти предупреждават да не се предприема самолечение. Да се потърси незабавно медицинска помощ - да се консултирате с личния си лекар или със специалист по инфекциозни болести.
Сред препоръките на здравните инспектори е да останете на домашен режим - по възможност болния да се изолира в отделна стая. Необходимо е и стриктно да се спазва назначената терапия и да се ограничат социалните контакти, с цел преустановяване разпространението на вирусите.
За по-бързо оздравяване на болния са му необходими почивка, здравословен сън и хранене.
Редовно да се проветряват помещенията съветват още от РЗИ във Враца, а при кашляне и кихане да спазвате така наречения “респираторен етикет” – закриване на устата с ръка или кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. 
Необходимо е освен за себе си да помислим и за околните, за това ако имате симптоми на грип останете в къщи, не ходете на работа, училище или детска градина и не посещавайте места със струпване на много хора. Ако все пак ви се налага да излезете сред хора, носете маска. Не се приближавайте на по-малко от един метър разстояние до околните и избягвайте целувки, прегръдки и ръкостискане. Избягвайте да докосвате със замърсените ръце очите, носа и устата си.
04.02.2020, 16:50 часа
2218 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha