НЗОК: По 43 лева на ден за болен от коронавирус

НЗОК: По 43 лева на ден за болен от коронавирус Националната здравноосигурителна каса и Български лекарски съюз най-накрая са определили коронавирусът да се лекува по клинична пътека 104 – Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения. Която определя цена от 618 лв. за пациент за целия болничен престой.
Продължителността на лечение е около 14 дни, което означава, че на болен му се полагат приблизително 43 лв. на ден. Уточнено е, че коронавирусът се приравнява към код j11.1 Грип с други респираторни прояви, неидентифициран вирус Грип БДУ Грипни:
• остра респираторна инфекция на горните дихателни пътища неуточнени или вирусът • ларингит не е идентифициран
• фарингит
• плевралeн излив
Пътеката е лимитирана до 6358 души годишно, тоест касата ще плати не повече от толкова пациенти за всички болници, с които има договор за цялата година.
Лимитът си беше същия и преди „коронавирус заплахата“ и се определя на база миналогодишни данни за заболели.
НЗОК и БЛС не са сметнали за нужно да увеличат бройката.
Нито дума за лимита на леглата в болниците. В България броят на леглата в лечебните заведения също е лимитиран. Касата плаща определен брой легла, които са обявени предварително.
Нещо повече те са лимитирани вътре в самите отделения и не могат да се местят, ако се наложи някое ненатоварено отделение да „ даде“ легла на пренатоварено.
Ако успеят да открият коронавируса в България болниците ще трябва да „изпразват“ отделения за да ги приемат, защото не могат да слагат допълнителни легла.
Така, че не е ясно как трябва да разбираме това:
„Болниците имат готовност да разкрият допълнителни легла при евентуално разпространение на COVID-19 у нас.  УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ отделя цяла самостоятелна сграда – с 42 легла, „Александровска“ ще осигури 70 легла, а ВМА ще трансформира психиатричната си клиника в инфекциозна структура с 42 допълнителни легла. Това стана ясно от думите на председателстващия Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски след извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с мерките, свързани с разпространението на COVID-19.“
Въпросната клинична пътека се изплаща само на болници с инфекциозна клиника или отделение, освен в случаите на епидемия, но за епидемия си има условия.
04.03.2020, 09:50 часа
908 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha