Бизнесът почна с фалитите, заплатите тръгнаха надолу

Бизнесът почна с фалитите, заплатите тръгнаха надолу Пандемията от коронавируса и извънредното положение у нас започна да дава своите "резултати". Фирми започнаха да преразглеждат договорите на своите служители и да им намаляват заплатите, съобщи Lupa.bg.
На доста от местата работодателите вече намалиха заплатите на своите работници с 20%, което е само стартът на това начинание
"Със сигурност икономическата криза ще удари България сериозно, но ние ще се опитаме да задържим своите служители и да продължим да функционираме на пазара. Трябва да направим това свиване на бюджета, за да не се налагат по-драстични мерки. Ако положението бързо се възстанови, разбира се, заплатите ще бъдат възстановени, а ще има и бонуси. Но на този етап това е само пожелателно", коментира директор на фирма, която търгува най-често с Израел с доставка на перилни препарати.
Не по-различно е и положението с дребните търговци, които имат малки магазинчета за алкохол, цигари и сладки неща. Някои от тях дори започнаха да затварят и да правят ликвидационна разпродажба на стоката си.
На повечето места в центъра наемите на такъв вид магазинчета са доста високи и то за много малки пространства - от няколко квадрата, където трудно можеш да се обърнеш или да влязат повече от двама човека наведнъж.
Спуснатите щори на магазините или отворени, но безлюдни търговски обекти, вещаят едно - затваряне.
На доста от местата отбелязват сериозен спад в оборота. Причината е една - народът купува масово от големите вериги магазини, където цените на стоките са малко по-ниски, в сравнение с кварталната бакалия.
Това накара и работодателите да пуснат в неплатен отпуск своите служители, докато премине извънредното положение. Някъде, където могат да си позволят, пускат работниците е в платен отпуск, но се притесняват, че ако пандемията продължи повече време, то тази отпуска ще се изтърколи бързо и на хората няма да им останат дни за почивка през лятото.
Криза има и в складовете за строителни материали, тъй като на никой не му е до ремонти в момента, асвон ако не е наложително или не са го стартирали вече. На този етап съветът на икономистите е да се въздържаме от непланирани разходи и да се спестява за "черни дни", които съвсем скоро ще дойдат.
25.03.2020, 11:13 часа
2089 1
Коментари

Боби Тиквата - Демократа

25.03.2020, 13:22 часа
Искахте Капитализъм и демокрация - те ви ги радвайте им се! Сега има банани и свобода на словото, само дето от утре ще ви подслушват поголовно, НО "демократично".
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha