Томислав Дончев: Летен сезон ще имаме

Томислав Дончев: Летен сезон ще имаме

"Разговори между отговорни политически формации не трябва да се превръщат в състезание кой да се превръща в любимец на гражданите. Проведохме сериозни разговори за българския туризъм. Причината да нямаме произведено решение е кога, как и какъв летен сезон ще имаме", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинга за резултатите от проведения Коалиционен съвет в Министерския съвет.
"Темата не е дали да се оказва подкрепа за сектора, а как", каза още той. "Имаме консенсус по мерките, които са предприети до момента. Разбира се, дискусиите и разговорите продължават. Летен сезон ще имаме, затова ще поработим следващите дни", каза Дончев във връзка със ситуацията в сферата на туризма.
В него участват и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и народният представител Валери Симеонов.
Знаете, че двете партии от "Обединени патриоти" миналата и тази седмица внесоха различни предложения свързани с туризма. Още от първия ден на пандемията говорим за това, че тя един ден ще свърши и не е без значение как ще излезем чисто икономически от нея, защото и преди и сега прогнозите показват, че има удар върху икономиката. Икономическата криза ще има влияние не само върху доходите на хората, а и върху демографията, защото тези българи, които не могат да си намерят работа ще се качат на първия самолет за чужбина и ще се окаже, че след 2 години ще имаме проблем с работната ръка, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той обясни, че някои от предложенията на НФСБ и ВМРО били приети, но за други тепърва предстояло да се обсъжда. Даде пример с ваучерите, които двете партии предлагат, за туризъм по морето - предложението се харесвало, но финансовият министър Владислав Горанов настоял добре да се обмисли какъв да е размерът им и кои хора да имат право да ги получават.
Използването на ваучери за почивка ще се прилага. Трябва да се изясни конкретиката - на кого ще се дават, в какви срокове и тн., увери и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.
Разбрали сме се те да бъдат предоставяни на хора, които нямат никакви задължения към държавния бюджет. Не е ясно обаче от кога ще бъдат предоставяни, продължи Симеонов. Изрази надежда, че курортите ще бъдат отворени от 1 юли, а дори и нещата да се развият неблагоприятно и началото на туристическия сезон станело през август, то правителството щяло да остане в готовност да раздаде ваучерите. Вероятно такива ще има и за учениците- за зелени училища, културни екскурзии и т.н.
Решихме да направим крачка или жест в посока на ниско бюджетния туризъм като микро фирми, семейни обекти - семейни хотели, апартаменти и т.н. То ще е насочено по-скоро към обектите, които са извън населените места, каза още той.
Категорично плажните принадлежности ще бъдат безплатни - чадъри, шезлонги и масички. това ще бъде компенсирано от държавата през съответните договори за концесия или наем. По искане на ресторантьорския бизнес решихме да се измени и заповедта на здравния министър - разстоянието между масите да бъде 1.5 м., а не 2.5, защото става нерентабилно за собственици. Направили сме консултациите и сме обсъдили възможността служителите там да работят с шлемове и маски, заяви Симеонов.        

05.05.2020, 14:19 часа
997 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha