Ген. Мутафчийски със специален поздрав за празника на медицинските сестри

Ген. Мутафчийски със специален поздрав за празника на медицинските сестри На 12 май светът отбелязва Деня на сестринството. По повод празника началникът на ВМА и шеф на Националния щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски поздрави всички медицински сестри.
„В края на миналата година СЗО определи 2020-а за Световна година на медицинската сестра и акушерката, отбелязвайки 200 години от рождението на Флоранс Найтингейл, която се смята за основоположник на съвременното сестринство. Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра. Става известна с нейната пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война“, посочва той.
Затова и ние във ВМА винаги отбелязваме този ден с особена почит към нейното дело и истинската революция, която прави при обгрижването на ранените войници, допълни ген. Мутафчийски.
„И друг път съм казвал, че медицинските сестри са гръбнака на всяко лечебно заведение. Вашата дейност е не по-малко важна от тази на лекарите. Доказвате го и в настоящата извънредна ситуация, в която във фокуса на вниманието ни са и незаменимите сестрински грижи“, посочи той.
„Доказвате го всеки ден – в операционната, в отделението, в кабинета, в лабораторията, край леглото на болните. Кураж, знания, умения и сърце се искат, за да облекчиш страданието в моментите на най-голяма болка и да вдъхнеш надежда там, където са се настанили отчаянието и страхът“, каза още началникът на ВМА и шеф на Националния щаб за борба с коронавируса.
12.05.2020, 12:19 часа
765 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha