Обществото негодува! Болните с COVID-19 от дома в Гара Орешец заразиха и врачанската болница, кой ще поеме отговорността

Обществото негодува! Болните с COVID-19 от дома в Гара Орешец заразиха и врачанската болница, кой ще поеме отговорността Обитателите на дома за стари хора във видинското село Гара Орешец, които бяха докарани за лечение от коронавирус във врачанската МБАЛ "Христо Ботев", подпалиха с опасната зараза здравното заведение, установи разследване на агенция BulNews.
В края на април 7 човека с доказани проби за наличието на COVID-19 бяха настанени в помещенията на бившето кардиологично отделение, където уж им бе осигурена изолация, както и отделен персонал. 
„Поехме сериозен ангажимент, след като бяхме помолени от здравното министерство. Готови сме да покажем, че ще се справим с това предизвикателство и най-вече да помогнем на тези възрастни хора, за които видинската болница не може да се грижи заради възникналите проблеми“, коментира тогава изпълнителният директор на врачанската многопрофилна болница д-р Петър Керемедчиев.
Това изявление обаче не успокои живущите в областния център, които масово изразиха недоволството си от докарването на толкова заразени с коронавирус в града. До този момент във Враца не беше регистрирана нито една положителна проба на COVID-19 и хората се притесняваха да не избухне градът да не се превърне в огнище. Протестите срещу пациентите от дома във видинското село придобиха толкова сериозни размери в социалните мрежи, че се наложи на 29 април късно вечерта кметът Калин Каменов да успокоява обществеността чрез специален пост във фейсбук.
Въпреки това още на следващия ден един от носителите на опасната зараза успя да избяга от уж строго охраняваното отделение и предизвика масова паника. След близо час той бе открит от полицията недалеч от здравното заведение, но никой не знаеше той дали и с колко човека е контактувал, докато се е мотаел без контрол. От общината и управата на болницата пак успокоиха гражданите, че няма никаква опасност, но съмненията в обществото продължаваха да тлеят.
До днес, когато официално беше съобщено, че има лекар от същото инфекциозно отделение, който е дал положителна проба за коронавирус. Оказа се, че волно или неволно, от болницата са сгрешили списъка със лица, на които са направени тестове и така сред тези от Гара Орешец, които са били изследвани контролно, е попаднал и този на медицинска сестра, която се грижи за тях. По тази причина тази сутрин се създаде объркване колко всъщност са новите хора във врачанска област, заразени с COVID-19.
Разследване на агенция BulNews хвана грешката на врачанската болница, но мотивите за нея са дискусионни. Създава се впечатлението, че от МБАЛ "Христо Ботев" са направили опит да скрият положителната проба на медицинската сестра, за да не се нагнетява напрежение сред хората, след като вече така или иначе бе обявено заразяването на лекар от инфекциозното отделение. Все пак, далеч по-добре звучи да има само един болен от работещите в него, отколкото да се признае и за сестра със същата диагноза.
На практика наличието на две медицински лица, които са се грижели за докараните от Гара Орешец възрастни хора, ясно показва, че има пропуски в сигурността на инфекциозното отделение. Очевидно или предпазното облекло, маски, шлемове и ръкавици са некачествени, или те не се използват от персонала. Като добавим към тази констатация и бягството на пациент, ситуацията в инфекциозното отделение става твърде скандална.
Сега, когато се оказа, че хората са били прави да имат притеснения от транспортирането на заразно болни от друга област във Враца, се очаква някой да поеме отговорност за това решение.
В белите държави поне е така…
20.05.2020, 13:00 часа
7071 5
Коментари

Питане

20.05.2020, 18:07 часа
Колко кеш получиха кмета и шефа на болницата от ББ , за да докарат тези хора тук и да всяват паника,само и само да се говори за болести,камиони и морги в пясъчниците?Или парите им ги даде директно Ангел Кунчев - парцала на СЗО за България?

изрод

20.05.2020, 15:11 часа
Извеждайте болните пред инфекциозното и незаразените будни фейсбук граждани да ги разстрелят.Та да нема паника

общинар

20.05.2020, 14:53 часа
Кмету пак изчезна, няма кой да ни успокой врачани сега е командировка на София да си гледа бебето трябва Мария Попова да ни успокоява.

чичи

20.05.2020, 14:47 часа
Анонимен! Молa ти сa! Не обвинявай врачани в разсъждаване! Всички знаем у Врачалево, че COVID 19 нема а кмета сложи карантина та да сменат батерийте на гълъбите!

анонимен

20.05.2020, 14:09 часа
Чудя се ако положението на Враца беше като това във Видин и трябваше Видин да поеме болните врачани как биха разсъждавали тогава същите. Истинските човеци се познават именно в такива ситуации. Адмирации шефа на болницата!!!!!!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha