Музейният комплекс в Берковица посреща с обновена експозиция

Музейният комплекс в Берковица посреща с обновена експозиция Уникални накити попълниха експозицията на Музейния комплекс в Берковица. Представени са пафти, изработени в края на 19 и началото на 20 век. Посетителите могат да се запознаят и с народния бит и култура, характерни за този период. 
"Ние го започнахме от централното помещение, където се намират нашите костюми- каракачански, български, и накити- пафти, обици... Пафтите са били задължителен елемент към празничните и венчалните костюми. Интересното е, че само омъжените жени са носели пафти- те имат защитна функция на детеродните органи... Направихме преместване в едната зала, където се намира ценната, интересна и изключително рядка баня, там, където бяха занаятите на берковчани, поместихме ежедневието и поминъка на мъжа и жената... Показан е основният поминък на мъжа- овцевъдството- по данни на турските регистри в града са се отглеждали около пет хиляди овце, и ние сме поставили някои от атрибутите - ясли, вили, гребла, копани, дисаги, ямурлуци, геги... В една витрина има и сечива от бита. В женската част са показани елементи от производството на домашен текстил...
В стаята, където бяха поместени чипровските килими, направихме една компилация от занаятите, които са били най-популярни в края на 19, началото на 20 век- бубарство, копринарство, свила се е произвеждала, медните съдове, известното грънчарство и чипровските килими...", обясни директорът на културната институция Ивайло Пешков.
Накитите не са показвани в постоянна експозиция, не са представяни досега, красиви са и разбираемо привличат най-голям интерес. Но всичко в експозицията е уникално и си заслужава да се види, добави Ивайло Пешков. По думите му, посетителите все още са по-плахи, но той се надява с напредването на лятото хората по-смело да тръгнат на културен туризъм. Историческият музей в Берковица е готов да ги посрещне всеки ден от понеделник до неделя. 
10.06.2020, 14:09 часа
800 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha