Турция арестува журналистка по обвинения в шпионаж

Турция арестува журналистка по обвинения в шпионаж Турски съд разпореди ареста на известна опозиционна журналистка от онлайн медия по обвинения във "военен и политически шпионаж", съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на Анадолската агенция.
Муйесер Йълдъз, редактор в Анкара на информационния портал OdaTV, е била задържана в понеделник. Тя е била официално поставена под арест в четвъртък, след като е била разпитана.
Исмаил Дюкел, представителят на телевизионния канал TELE1 в Анкара, който е бил задържан заедно с Йълдъз, е бил освободен. Сержант от армията, арестуван заедно с тях, остава в затвора.
Порталът OdaTV е критичен към правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.
През март Турция блокира достъпа до OdaTV за предполагаемо нарушаване на закона, който регулира интернет пространството, съобщи ДПА. Преди това журналисти от портала бяха арестувани заради репортаж за погребението на турски служител от разузнаването, предполагаемо убит в Либия. "Журналистика под арест", написа OdaTV днес след задържането на Йълдъз.
След неуспешния опит за преврат през 2016 г., за който Анкара обвинява мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, турските власти арестуваха над 77 хиляди души, а 150 хиляди държавни служители и военнослужещи бяха уволнени или отстранени от работа.
12.06.2020, 14:49 часа
736 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha