Кметът на Бяла Слатина забрани нерегламентираното събиране на липов цвят

Кметът на Бяла Слатина забрани нерегламентираното събиране на липов цвят Кметът на Община Бяла Слатина издаде заповед, с която разписа дейностите по събиране и предаване на липов цвят. На основание чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА и във връзка с чл. 62 от Закона за лечебните растения, за осъществяване на контрол върху нерегламентираното събиране на липов цвят на територията на Община Бяла Слатина, инж. Иво Цветков забрани:
- Събирането на липов цвят, без издадено позволително от Общинска администрация Бяла Слатина за събиране на лечебни растения от земеделски земи на поземления фонд и такива, включени в строителната граница на населените места общинска собственост.
- Чупенето и рязването на клони от липите в централната градска част, парковете и улиците на територията на Община Бяла Слатина.
Брането на липов цвят трябва са се осъществява ръчно, директно от дърветата.
Изкупуващите лечебни растения, не оформили надлежно позволителните за ползване на липов цвят, ще бъдат санкционирани съгласно разпоредбите на Закона за лечебните растения с глоба до 5 000 лв.
Контрол по изпълнение на Заповедта е възложен на длъжностните лица от Общинска администрация, чрез звено „Общинска охрана”, кметовете и кметските наместници по населени места към община Бяла Слатина, Директора на ОП „Чистота и строителство", Началникът на РУП Бяла Слатина или определени от тях длъжностни лица.
При неизпълнение на Заповедта и разпоредбите на Закона за лечебните растения, нарушителите ще бъдат санкционирани на основание чл. 21, във връзка с чл. 11, т. 2, от Наредба № 1 за опазване на обществения ред и общинските имоти на територията на община Бяла Слатина, чл. 27 във връзка с чл. 17, ал. 1, от Наредба № 9 на Общински съвет Бяла Слатина за поддържане екологията и опазване на чистотата, зелените площи и дълготрайната дървесна растителност на територията на община Бяла Слатина.
Сигнали за неправомерно събиране на липов цвят, кастрене или изсичане на дървета могат да се подават на тел. 0915 8 26 55 – Звено „Общинска охрана“ – Бяла Слатина.
16.06.2020, 15:29 часа
910 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha