Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата Лозица и Любеново. Ръководителят на похода Паскал Пиперков разказва за това как минава деня на поклонниците.
"Денят ни започва с църковна служба /утреня/ и затова тръгването е малко по-късно. Съчетаваме участието си в редовите ежедневни богослужения и вървим с молитва. Пътят е разнообразен като терен. Най-голямата атракция беше пресичането на река Росица през брод, както и монасите са преминали реката, разказва се предание за това как реката е била преляла, но от раклата с мощите излязъл благоуханен дим, монасите се осмелили и почти по сухо успели да минат. И ние така минахме реката. Учудващо е за непознатите защо  от Велико Търново ходим чак на Дунава, така е според разказа на Владислав Граматик. Във Враца сме на 18 срещу 19 юли. Този път не минава през Видин", сподели той.
Към поклонническия пешеходен поход ще се присъединят още поклонници. Най-много се очаква да бъдат след София - обяснява Паскал Пиперков.
"За финала от София към Рилски манастир очакваме да се включат повече хора, за мен това е седмо участие. 2014 година участвах в поклонническия път "Рилският Чудотворец". Усещането е много завладяващо, поклонническия път вече съм го приел като своя мисия, затова тази година повтаряме цялостно маршрута, който изминахме миналата година, за да го затвърдим, за да го направим традиция - правим подобрения от гледна точка на удобство. Само Бог знае какво точно ми дава този поход, за мен чувството е много завладяващо, много вдъхновяващо.
Вървейки, поклонниците пеят тропари и се молят за благополучието на всяко населено място, през което минават. Крайната точка на поклонническия пешеходен поход "Светият Път" е Рилският манастир, където се очаква поклонниците да пристигнат на 30 юли.
09.07.2020, 16:45 часа
794 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha