58 камери за видеонаблюдение бяха изградени в центъра на Видин /снимки/

58 камери за видеонаблюдение бяха изградени в центъра на Видин /снимки/ Наред с основната реконструкция на централната пешеходна зона във Видин, в тази част на града, бе изградено видеонаблюдение. 58 камери следят около 80 % от периметъра на пешеходната зона и записват при уловено движение в обсега на камерата. Камерите са с висока резолюция и записват денонощно, а записите им се пазят 30 дни. Видеонаблюдението е в експлоатация от месец октомври 2019 г. и вече се наблюдава намаление на престъпления и хулигански прояви в централната пешеходна зона. Достъп до камерите и записите имат строго ограничен кръг от хора, обяснява Огнян Петров, служител по сигурността на информацията в община Видин.
"Камерите се експлоатират в оперативно-дежурната част на Община Видин. Там е дежурен един човек, който изпълнява и други задължения като дежурен в общината - поддържа постоянна връзка с пожарна, полиция, телефон 112 и всички други институции на територията на общината, включително и осъществява визуален контрол върху всички тези камери. Преди всичко ние разчитаме на записа на камерите. Трудно се наблюдават едновременно. На по невралгичните места са постоянно изкарани на монитор, за да може да ги вижда на голям екран, а другите при конкретен случай или сигнал на граждани. Практиката за този период показа, че в повече от десет случая ние сме съдействали на органите на МВР с предоставяне на видеоматериал по тяхно искане за дадено извършено престъпление... Един от първите случаи бяха по време на ремонта на шадравана - работната група беше разположила инструменти и работейки вътре в шахтата, където се контролира шадравана и се пуска водата, отвън две лица минаха, спряха, спокойно прибраха инструментите, посред бял ден, сложиха ги в багажника на колелото и си тръгнаха. След като се получи и сигнала, своевременно реагираха и колегите от полицията. Изгледахме записа. Имахме и късмет, че излезе на голям екран снимката на лицето. За два часа го намериха. Имахме и случаи на два побоя пред дискотеката, като бяха установени лицата, които са участници в побоя... Това видеонаблюдение не е направено да контролира гражданите. То е направено в помощ на гражданите."
За съжаление не винаги камерите могат да помогнат. Такъв е и случаят с наскоро прекършените дръвчета в центъра. На камерите се виждат група от 5 души, но те бързо излизат от периметъра на камерите. Записи от видеонаблюдението се предоставят след писмено искане от страна на полицията и с разрешение от служителя по сигурността на информацията в община Видин. Достъп до камерите и записите им имат общо 7 души - дежурните по община, служителят по  сигурността на информацията в община Видин и компютърния специалист на общината. Всички те имат достъп за работа с класифицирана информация и са преминали обучение от фирмата, изградила видеонаблюдението.
16.07.2020, 10:18 часа
938 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha