Провеждат арт терапия за деца и младежи с увреждания в Монтана /снимки/

Провеждат арт терапия за деца и младежи с увреждания в Монтана /снимки/ В Монтана от 1 година активно работи сдружението "Бъдеще за всеки". То обединява родители на деца със специални образователни потребности. Сдружението се стреми да взима активно участие в обществено-икономическия и културния живот на града, да стимулира творческата и гражданската ангажираност на младите хора с увреждания, да им се даде възможност за осмисляне на свободното време и по този начин да се изграждат качества, знания, умения и талант в различните сфери на изкуството, спорта и други области. 
Заниманията им се провеждат в градския парк "Огоста", което им дава възможност да общуват повече и с останалите хора, да се социализират. Към сдружението има специалисти, които работят на доброволчески начала. Основният проблем е, че няма офис, нито помещение, където децата или младежите да се събират, разказва Руменка Цветкова от "Бъдеще за всеки".
"Искаме да покажем, че нашите деца са членове на това общество и би трябвало да се чувстват като равноправни хора и част от него. В момента работим и по проекта "Бъдеще за всеки", който е една арт терапия, в която децата ни играят и танцуват. Обучението ни се води в парк "Огоста" и така децата ни се научават да общуват с други деца. На тези уроци присъстват и други деца. От 2 до 6 август ще проведем лагер с хидротерапия и конна езда. Това оказва много добро влияние на деца с аутизъм - те се чувстват превъзходно тук. Сдружението ни няма собствен офис, надяваме се да ни окажат съдействие от кметството за офис и зала, в която да можем да се събираме. Има необходимост от Дневен Център, който да предоставя почасови услуги, в който да се работи почасово, за да може да се помогне на родителите", заяви тя.
Сдружението "Бъдеще за всеки" е с идеална цел и в момента работи основно по проекти. Единият от проектите е свързан със застъпничеството и самозастъпничеството. Другият се нарича "Ателие по психодрама за деца и младежи с интелектуални и физически затруднения", който подобрява говора на децата и артистичните им възможности.
Дияна е една от първите майки и основателки  на Национално дружество за пълнолетни лица с умствени затруднения, което започва своята дейност през 1998 година в Монтана. Продължава с разкриване с Дневен център през 2001 година, а сега има Защитено жилище и 4 центъра за лица от семеен тип. Нейният син е със забавено умствено развитие, той също се включва в арт терапията, която му се отразява положително
 "Моят син е на 33 години, разчитам, че с тези проекти ще може да се социализира, започна с танцова арт терапия, на нея се свири. Синът ми, макар че не играе хоро, е щастлив. Родителите ще бъдат заедно с децата си, когато в един проект участват и родители те придобиват знания и мотивация да продължат с още проекти за децата с увреждания", допълни тя.
Сдружението се надява да получи помощ от Община Монтана за офис и зала за децата и младежите, които са с интелектуални и физически затруднения.
 
28.07.2020, 16:54 часа
1116 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha