Затягат режима при прехвърляне на МПС

Затягат режима при прехвърляне на МПС Затяга се режимът при прехвърляне на МПС. При покупка или дарение на кола, новият собственик трябва да представи в КАТ заверен от общината документ за платен данък придобиване. 
Новото задължение произтича от промени в Закона за местни данъци и такси, които бяха приети на второ четене в парламента. Вносител на допълненията и корекциите са група депутати, начело с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.
Причина за промяната е, че тарикати се опитват да заобиколят закона и да избегнат плащането на данък придобиване, който се дължи на общинската хазна. Местните администрации са сигнализирали за множество случаи, при които собственици на луксозни автомобили и камиони заявяват дерегистрация на МПС и после го продават.
Така избягват плащането на местния налог, защото архаичен текст в закона постановява, че не се дължи имуществен данък, ако колата не е регистрирана в КАТ. 
Новото положение важи при прехвърляне на возилото между физически или юридически лица, но не и при покупка на кола от автокъща.
03.08.2020, 11:18 часа
1496 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha