Отбелязаха 3 г. от смъртта на видинския митрополит Дометиан /снимки/

Отбелязаха 3 г. от смъртта на видинския митрополит Дометиан /снимки/ Възпоменателни събития по повод 3 г. от кончината на митрополит Дометиан, който бе начело на Видинската епархия в продължение на 30 г., олганизираха в крайдунавския град.
Вчера бе отслужена заупокойна Света литургия и панихида в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. За да почетат паметта на владиката, в църквата се събраха кметът д-р Цветан Ценков, народните представители Росен Живков, д-р Цветан Топчиев и Филип Попов, заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, заместник областният управител на Монтана Десислава Димитрова и др.
Заедно с Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, в богослуженията участваха Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, игуменът на Рилската Света обител епископ Евлогий, архимандрит Васиан - представител на Руския патриарх у нас, ставр. иконом Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх, духовенството от Видинска епархия. НВП Даниил благодари на всички, че заедно почитат паметта на неговия предшественик и призова към единство в тези трудни времена.След панихидата бе отслужен трисагий при гроба на дядо Дометиан и положени венци и цветя.
В петък пък бе открита изложба в памет на починалия преди 3 г. владика. Събитието се организира от отдел „Държавен архив” - Видин бе открито от началника му Светлана Кръстева. Тя изрази своето удовлетворение от факта, че изложбата, посветена на големия духовен водач на Видинска епархия в продължение на 30 г, ще покаже на посетителите интересни факти, свързани с живота и делото му. В нея са представени документи и снимки от фонд №1348 – Дометиан, Видински митрополит (Димитър Вълчев – Попвасилев Топузлиев). Те са дарени от историка Борис Цацов в изпълнение на личната воля на архиерея. 
Негово Високопреосвещенство Видинският владика Даниил благодари на Държавния архив за инициативата и подчерта безспорните качества, ерудиция и отдаденост на православната вяра на своя предшественик. Събитието уважи също Русенският митрополит Наум, който сподели спомени за дядо Дометиан.  
На изложбата присъстваха началникът на отдел „Хуманитарни дейности” в Община Видин Емилия Николова, представители на културни и образователни институции, духовни лица, граждани.
13.09.2020, 10:19 часа
1228 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha