Съдът в Монтана наказа със 7 бона глоба фирма в Кула за незаконно транспортиране на отпадъци в Сърбия

Съдът в Монтана наказа със 7 бона глоба фирма в Кула за незаконно транспортиране на отпадъци в Сърбия Районният съд в Монтана потвърди наказателно постановление, издадено на 12.06.2020 г. от директора на РИОСВ-Монтана, с което на ЕТ ,,Д. – В. – Д. Д." от Кула, област Видин, е наложена санкция от 7000 лева за нарушение на Закона за управление на отпадъците.
На 27.04.2020 г. след била извършена проверка по документи в Екоинспекцията в града на Огоста във връзка с извършване на трансграничен превоз на отпадъци от Република Сърбия до Монтана на площадката на фирма,"В. В. Ц." ЕООД. От справка в Национална информационна система за отпадъци на Изпълнителната агенция по околна среда – публичен регистър на лицата, притежаващи документи за извършване на дейност с отпадъци, и във водените регистри на РИОСВ-Монтана било установено, че търговецът не притежава регистрационен документ за дейност по събиране и транспортиране на отпадъци. Затова служителите съставили Констативен протокол на Екоинспекцията, а по-късно и Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ и било издадено наказателно постановление за санкция от 7000 лева на ЕТ ,"Д. – В. – Д. Д.", представлявано от Д. В. Д.  
С жалбата до Районния съд едноличният търговец оспорва наказателно постановление като твърди, че същото е незаконосъобразно, а случаят е маловажен. След като се запозна с писмените доказателства и изслуша свидетелите съдът прецени фактическата обстановка за безспорно установена и обяви жалбата за неоснователна. Съдът не сподели и възражението за маловажност на случая предвид високата обществена опасност на извършеното деяние, засиления специален режим на транспортирането на отпадъци и  последствията, които могат да настъпят за околната среда в случай на нарушаване на законовите норми. Затова съдът потвърди имуществена санкция в размер на 7 000 лева на ЕТ ,,Д. – В. – Д. Д." от Кула за административно нарушение на Закона за управление на отпадъците.
Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от пред Административния съд в Монтана. 

*Снимката е илюстративна
 
08.10.2020, 09:29 часа
1009 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha