И Швейцария започна масовото ваксиниране

И Швейцария започна масовото ваксиниране Швейцария започна ваксинирането на населението си срещу коронавирус, съобщава "Франс прес".
90-годишна жена, настанена в социален дом, беше първата, на която беше поставена ваксина - тази на „Пфайзер” – „Бионтех”. Това се случи само четири дни, след като препаратът беше одобрен от националните регулатори.
Припомняме, Великобритания беше първата държава в света, която започна масова ваксинация срещу коронавируса с ваксината на „Пфайзер” – „Бионтех”.
В страните от Европейският съюз пък се предвижда имунизациите да започнат на 27 декември.
Нивата на новозаразените с COVID-19 и смъртните случаи в Швейцария остават високи. В страната с 8,6 милиона души население са регистрирани над 415 000 потвърдени случаи и над 6300 жертви от началото на пандемията.
В събота регулаторният орган на Швейцария обяви, че е одобрил употребата на ваксината след двумесечен мониторинг.
Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания - общо 2 милиона души - ще бъдат първите ваксинирани.
Повечето от обитателите на домовете за възрастни хора в Люцерн ще получат първата от двете необходими дози от ваксината през следващите дни. Втората доза се прилага три седмици след първата.
Ваксината не е задължителна, но е безплатна за швейцарските граждани.
Швейцария е осигурила около 15,8 милиона дози ваксини срещу COVID-19 от споразумения с трима производители. Страната е подписала договори за около три милиона дози от ваксината „Пфайзер” – „Бионтех”, около 7.5 милиона дози от ваксината на ”Модерна” и около 5.3 милиона дози от ваксината „Астра Зенека”. За всяка от трите различни ваксини са необходими по две дози на човек.
23.12.2020, 14:55 часа
656 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha