503-ма с коронавирус са лекувани в инфекциозното отделение на болницата в Монтана

503-ма с коронавирус са лекувани в инфекциозното отделение на болницата в Монтана Посрещаме новата година с надежда, че ще започнем на чисто, ще е по-здрава, с повече късмет и щастие на всички, това са пожеланията на д-р Илияна Събчева, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ „д-р Ст. Илиев“ в Монтана.
„Изпращаме трудна година, на изпитания, на сълзи, на много труд и мъка. Успяваме да се справим, въпреки трудностите, въпреки реанимационните проблеми, които имахме, справяме се. И когато пациентът ни се усмихне, ни идва да го прегърнем от щастие, че е излекуван с наша помощ, с негова помощ, много, много сме доволни и удовлетворени”, казва тя.
403 са пациентите с доказана ковид инфекция са преминали през инфекциозно отделение, още 100 които не имали потвърден PCR са лекувани там „Това не означава, че не са били с ковид, пациентът е позитивен от 10 до 14 дни от самото заболяване, но има и инкубационен период от 7 – 8 до 20 дни, тогава може да се позитивира, може и след това. Може да дойде при нас и с усложненията след ковид. Коронавирусът е много динамично заболяване, много специфично за всеки пациент, един с един случай нямаме еднакви” , обяснява д-р Събчева.
В най-тежките дни в отделението са помагали 6 санитари, 2 сестри и двама стажант – лекари, мед. сестри от хирургия, реанимация, кардиология, първо вътрешно отделение. За тях са благодарностите на екипа на отделението. „Страшно много ни помогнаха. Благодарни сме на колегите за консултациите, които ни даваха и по телефона и на място. Защото това заболяване е с много усложнения – пулмологични, нефрологични, кардиологични и дори хирургични.
Десетки лекари, мед специалисти, санитари също са преминали през заболяването, повечето благополучно, но за жалост някой не са успели да се излекуват. Но тенденцията е добра, пациентите в отделението намаляват.
Д-р Събчева насърчава хората да си правят ваксина, смята, че това е животоспасяващо.”Имам много приятели, които молят да бъдат записани за имунизация.”
„Аз съм малко  разочарована като цяло от населението, особено от тези, които не вярват, че има такъв вирус, отнасят се с недоверие и твърдят, че зад всичко има финансови интереси. Не сме забогатели, не искаме да има ковид, не искаме пари за това, нека хората да погледнат по-сериозно на нещата”.
Според нея не се спазват и  противоепидемичните мерки. „Не си даваме сметка, че при разминаване, в асансьор, при возене в кола  да се заразим. Възрастни хора казват: ама,  аз си живея сам на село… да, но може да е дошъл някой на портата, който е носител на вируса и така да стане заразяването.
Нека по–стриктно се пазим, дори и в тесния семеен кръг.
Изплашена съм от тези празници, нещата дано не се усложнят след Коледа и Нова година. По-голяма час от хората вече преболедуваха и се надявам, че няма да се случи това, което беше през октомври и ноември”, завърши тя.
02.01.2021, 09:39 часа
1815 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha