Сатириаза - истински проблем ли е пристрастяването към секса

Сатириаза - истински проблем ли е пристрастяването към секса Пристрастяването към секса, известно още като сатириаза, се счита от психологията за разстройство на личността.
Всички зависимости са вредни, но някои са много по-деликатни от други. След като разбираме, че комарджиите или алкохолиците трябва да избягват хазарта или спиртните напитки, тогава би трябвало да разбираме, че хората, пристрастени към секса, или булимиците не могат напълно да се отърват от своите зависимости, тъй като сексът и храната са необходими в правилните количества.
Пристрастяването към секса според DSM-V (Ръководство за психични разстройства)
Според този наръчник сатириазата е натрапчиво компулсивно разстройство, от което засегнатите страни са абсолютно неспособни доброволно да контролират мислите си. Според психиатричните експерти всички тези натрапчиви действия, които ни затрудняват да развием нормален живот, намесвайки се в социалното или трудовото ни ежедневие, могат ясно да се считат за патологично разстройство.
С известните статистически данни от проучвания, направени от сексолози, пристрастяването към секса не изглежда да се брои за незначителна зависимост. Три милиона души в Испания, 19 милиона в САЩ, три милиона в Аржентина и прочее страдат от сатириаза. Разбира се, човек може да има много активен сексуален живот през целия си живот и да не бъде считан за наркоман.
Но зависимият от плътските ласки не е доволен от себе си и той няма контрол върху действията си. Както при всички зависимости, секснаркоманът с течение на времето ще се нуждае от все повече и повече стимул, за да успокои нуждата си, дори ако това удоволствие трае само миг и след това скоро ще се върне към саморазрушителен цикъл в търсене на нови цели, които да заситят дискомфорта му. 
Принудителното домогване до секса може да означава необходимост да запълним нашата самота или екзистенциална празнота с външни „опиати”, които подхранват самочувствието ни.
Пристрастяването към секса обикновено предполага голяма консумация 
на порнография, срещи или сексуални срещи с множество хора в рамките на една нощ и натрапчива мастурбация.
Ако този начин на практикуване на секс унищожава или пречи на нашето ежедневие, може да се смятаме за зависими от секса.
Както се случва с всички зависимости, необходимата стъпка за откъсване от тях се състои в приемането на проблема като нещо реално, което манипулира и вреди на ежедневната ни дейност. Търсенето на професионална помощ и свързването със специализирани центрове, адаптирани към този сексуален конфликт, са най-добрите мерки за намиране на решение.
10.03.2021, 11:00 часа
588 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha