Бяла Слатина започва изпълнението на проект за преодоляване на последиците от COVID кризата

Бяла Слатина започва изпълнението на проект за преодоляване на последиците от COVID кризата
Община Бяла Слатина стартира изпълнението на проект „Патронажна грижа + в община Бяла Слатина“, финансиран по административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-6.002-0135-C01/21.05.2021 г., по процедура BG05M9OP001-6.002 „Патронажна грижа + “, приоритетна ос 6 „Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, и подготовката за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката”, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г, съобщиха от местната управа.
Обща стойност на проекта е 427 214.62 лв., а размерът на безвъзмездната финансова помощ е 100%.
Продължителността на проекта е от 21.05.2021г. до 21.07.2022г., с 14 месечен срок за изпълнение, от които 12 месеца пряко предоставяне на услугата. Министерството на труда и социалната политика е управляващ орган.
Основната цел на проекта е осигуряване на подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.
Основните направления дейности по изпълнение на проекта са:
- Направление 1 - дейност „Патронажна грижа“.  
В рамките на това направление ще се осигури предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги на 81-ма потребители в домашна среда. Спектърът от услуги включва психологическа подкрепа и консултиране, и подкрепа за извършване на ежедневни битови дейности (пазаруване и заплащане на сметки със средства на потребителите и др.), които се предоставят до 2 часа на ден, съгласно изготвена индивидуална оценка на потребностите. Целевата група на проекта са хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 години, други уязвими групи, включително лица поставени под карантина във връзка с COVID-19, лица от рисковите групи за заразяване с COVID-19.
За реализирането на направление 1 - дейност „Патронажна грижа“ ще бъдат наети домашни помощници, специалист по здравни грижи и психолог, които да реализират здравно - социалните услуги.

- Направление 2 - дейност „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“. 
За реализирането на направление 2 - дейност „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“ ще бъде нает допълнителен помощен персонал на длъжност хигиенист. Дейността е насочена към осигуряване на подкрепа за приспособяване на социалните услуги, делегирани от държавата дейности към възникналите вследствие на извънредната епидемична обстановка предизвикателства. Предоставянето на допълнителна финансова подкрепа във връзка с мерките по превенция от заразяване с COVID-19 ще даде възможност за по-лесна адаптация на сектора към безпрецедентната и динамична обстановка, както и да отразява актуалните нужди, свързани с коронавируса.
 
31.05.2021, 16:55 часа
1201 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha