Чужденци се радват на спокойствието и красотата в село Рогозен

Чужденци се радват на спокойствието и красотата в село Рогозен Все по-привлекателно за чужденци става хайрединското село Рогозен, съобщиха от местната управа.
Чуждестранни граждани купуват къщи в селото и споделят, че тук животът е спокоен, а красивата природа радва очите им. Имоти имат десетки, основно белгийци, но също така французи и англичани. Много от тях заживяват за постоянно в селото, разказва кметът Пламен Кюковски.
Паметен знак, указващ мястото, на което е открито Рогозенското съкровище пък все повече привлича любители на културния туризъм. В селото дори могат да покажат и копия на антиките, подарени от софийската фирма „Зографов и син“. Семейната компания за луксозни подаръци е потърсена от кмета Пламен Кюковски. Майсторите разбирайки, какво ще трябва да изработят посещават Рогозен и лично даряват антиките.
В селото живеят над 900 жители, за тяхно удобство е разкрит през март пункт за доставка на лекарства. Чрез него местните в работни дни показват предписаната им рецепта и на следващия ден получават медикаментите.
В Рогозен има 5 големи арендатори, с над 1000 декара земя, като при тях има сезонни работници, но и близо 20 човека с постоянна заетост. Има и няколко животновъдни ферми. Будна дейност развива местното читалище, към което действа самодеен състав.
Не са изключение и проблемите, на които търси решение управникът.
„Имаме двама назначени по програми, които полагат грижи за петима наши съграждани. Нямаме обаче хора назначени към кметството, на които да разчитаме за поддръжка на селото. Липсват програми за заетост, по социалната има временно трудещи се, но за парите, които получават у тях няма желание за работа. Топъл обяд също не се осигурява в селата от нашата община. Спирката ни е в безобразно състояние, подадохме искане за финансиране от бюджета, но към момента такова не е отпуснато. Друг сериозен проблем е каналът, който прекосява по дължина селото. Има нужда от основно почистване и ремонт, защото при всеки дъжд връща вода. Наводнява и селската чешма, строена преди над 100 години. Сградата на училището в селото, което не работи от близо 20 години се руши и става обект на вандалски набези. Огромен интерес има към детската ни градина. Тя е филиал на тази в Хайредин. Посещава се от над 30 деца, но е за цялостен ремонт. Преди време позакърпихме покрива, но си има нужда от сериозна работа по сградата“, коментира Кюковски.
Тази събота с хубав концерт ще се отбележи съборът на Рогозен. Празничната програма започва в 19.30 часа на площада. Гост изпълнители ще бъдат Боби Савов и Ванеса Богданова.
„Нека всички да са живи и здрави и да си помагаме сами, защото няма на кой друг да разчитаме“, пожела Пламен Кюковски.
19.06.2021, 16:30 часа
1534 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha