Малчугани се включиха в зелено училище, почистиха и зарибиха река Ботуня /снимки/

Малчугани се включиха в зелено училище, почистиха и зарибиха река Ботуня /снимки/
Малчугани се включиха в еднодневно зелено училище и почистиха река Ботуня, съобщиха от местната управа.
Освен, че почистиха реката, децата взеха участие в зарибяването ѝ, учиха за рибното разнообразие и риболова, както и защо и как да опазваме реките. В мероприятието участваха близо 60 деца.
"От Общината го обявиха като почистване, но самата акция е част от нашата кампанията, в която се опитваме да предадем основното послание на нашата идеология и кауза - да върнем живота в реките и да ги опазваме на малките ни приятели, подрастващото поколение. Опитахме се да отговорим на три основни въпроса - защо е важна река Ботуня, какво трябва да опазваме в река Ботуня и как може да се случи това опазване. Първият проблем, който засегнахме, беше битовото замърсяване по поречието на реката", каза Иван Пандъков- председател на сдружение "Балканка".
В 4 пункта по река Ботуня се извърши почистването, събран е един камион с отпадъци. 
На участък около 4 километра в река Ботуня бяха разселени 4000 малки балкански пъстърви, които ще имат възможността да отраснат в реката. Децата, които участваха в зеленото училище, получиха ценни познания за живота на балканската пъстърва, научиха кои са обитателите по цялото поречие на реката.
В инициативата се включи и експерт от Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан", който предостави информационни материали и направи кратка презентация на защитената територия. Зеленото училище завърши с връчването на грамоти и промоционални материали на всички участници и удовлетворението от получените безкрайните усмивки на децата, положителните емоции и надеждата, че има едно добро бъдеще за река Ботуня.
 
21.06.2021, 09:09 часа
1102 2
Коментари

коко

21.06.2021, 15:36 часа
И този с въдицата ли зарибява

Ботин

21.06.2021, 09:43 часа
къде е Цурко с големият патлак - шефа на ИАРА/ само сака да дудне
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha