Във Враца стартира 19-ото издание на Международния младежки фестивал „Време“ /снимки/

Във Враца стартира 19-ото издание на Международния младежки фестивал „Време“ /снимки/ Враца отново е домакин на Международния младежки театрален фестивал „Време“, съобщи директорът на Младежкия дом и един от основните организатори Георги Врабчев. Форумът се провежда за 19-та поредна година, а негови организатори са Община Враца, Младежки дом-Враца и „Темп-арт“.
„Това е един от най-добрите международни младежки фестивали. Той е в топ 3 в Европа. Особено съм горд, че успяхме тази година да осигурим средства и условия да се проведе 19-ото му издание“, каза на пресконференция Георги Врабчев. По думите му то ще бъде „микс“, като програмата ще бъде съобразена с всички противоепидемични мерки.
Тази година във феста ще участват любителски театрални групи от Беларус, Грузия, Иран, Италия, Румъния, Полша и Украйна. От българска страна пък се представят младежки театрални формации от 5 града. Освен Враца, участие във форума ще вземат групи от Бургас, Перник, Русе и София.
Традиционно в рамките на фестивала са включени изложби, базари, концерти, промоции и творчески работилници.
Тази година участниците във форума ще могат да участват в уъркшоп „Комедия дел Арте“ и да се запознаят с оригинални комедийни италиански маски от 17 век, под вещото ръководство на един от най-значимите артисти, работещи в Европа - Кристиан Ицо.
В рамките на форума ще има широка палитра от автори и авторски спектакли, част от които ще се провеждат и онлайн.
В съпътстващата програма на фестивала тази година са включени и две изложби, насочени към българския фолклор. Те са под общото наименование „Текстил“, издаде Росица Стоянова от Младежки дом.
Едната от тях – етнографска изложа „Престилчена феерия“ на Регионален исторически музей – Враца, ще бъде открита на 23 юни, от 18 часа, в синя зала на Младежкия дом във Враца.
Втората изложба – „Художествен текстил“, на талантливия художник Пламен Петков от Враца, ще гостува на младежкия дом в града на 24 юни от 18 часа Посетителите ѝ ще имат възможността да видят над 40 пана, изработени с изключително майсторство в различни периоди от творческия път на автора.
Официалното откриване на 19-ото издание на фестивала „Време“ ще бъде на 25 юни, от 20 часа на площад „Христо Ботев“ с концерт на формация „Жарава“ от Пловдив.
„Една сравнително млада, създадена от Владимир Величков през 2017 г., група, но страшно талантлива. Смес от джаз, фънк и фолкор. Групата е откривала световното първенство по борба през 2018 г. и се е представяла достойно в множество конкурси. Определена е като номер 1 в платформата на Торонто, Канада“, каза Георги Врабчев и увери, че за нашия град е чест именно тази група да открие фестивала и да покаже своето изкуство на емблематичния за града ни площад.
Фестивалът няма да е с конкурсен характер, увери Врабчев и добави, че целта е не състезание, а участниците да си тръгнат впечатлени и с усмивка от уникалната проява и от красивия ни град.
21.06.2021, 13:18 часа
1070 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha