Обрат на преговорите: "Демократична България" вече иска споразумение, че ГЕРБ и ДПС ще са далеч от управлението

Обрат на преговорите: "Демократична България" вече иска споразумение, че ГЕРБ и ДПС ще са далеч от управлението Парламентарната група на "Демократична България" обърна хода на преговорите за бъдещо управление в сряда (28 юли), като поиска споразумение, което да гарантира, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат държани настрана, както и постави няколко условия за подкрепа на предложеното от "Има такъв народ" правителство.
В предишните два дни преговорите на експерните групи вървяха с нюанси, но "без особени различия", но и с неяснота как ще бъдат потвърдени приоритетите, по които би трябвало да бъде постигнато обединение за гласуване на правителство. След изказването на Иванов, председателят на групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова също потвърди позицията на формацията, че не трябва да има влияние на ГЕРБ и ДПС.
Дали "Демократична България" ще подкрепи правителство зависи от това дали то може да се справи с корупцията, която по думите му е фундаментален проблем на националната сигурност и разрушава републиката, обяви от името на парламентарната група Христо Иванов в пленарна зала. За обединението включването на ДПС в разговорите е "сериозен проблем", тъй като бъдещото управление трябва да предлага програма в парламентарна конфигурация, която да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС.
"Тези две политически формации са заложник в своите ядра на две организирани корупционни групи - около Борисов и около това, което наричаме Сарая - вратата, от която влиза корупцията", каза Христо Иванов. По думите му през 2013 г. сме гледали "как двата тигъра ГЕРБ и ДПС се сблъскват, но те взаимно се опитаха да се легитимират и да скрият мръсната тайна на своята свързаност", каза той, като спомена и споразумение, което да гарантира, че двете партии ще са на дистанция от управлението.
"Демократична България" има няколко условия за подкрепа на правителството - да се освободи от корупция държавността; да има ясен ангажимент за реформа в правосъдието и промяна в Конституцията и обща визия за изчистване на регулаторите и службите от "корупционни калинки"; да се изчисти финансовата система от мръсни пари; да се приеме пакет от мерки, свързани със санкциите по "Магнитски", както и ясен план за действие при нова COVID вълна.
"Личният състав на кабинет да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, но не повдигат въпроси", каза Христо Иванов. Според него трябва да се направи усилие в редовното правителство да се привлекат служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, защото се ползват с голяма обществена подкрепа.
След него говори председателят на групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, която обяви, че условия за подкрепа на бъдещото управление са действия за смяна на главния прокурор Иван Гешев и Висшия съдебен съвет, ревизия на правителствата на Бойко Борисов, преизчисляване на пенсиите от 1 октомври с минимална пенсия от 369 лв. и по-големи помощи за млади семейства и деца и др. По думите й хората искат правителство на промяната, което да бъде излъчено от най-голямата парламентарна група, подкрепено от партиите на протеста без да имат влияние ГЕРБ и ДПС.
28.07.2021, 13:49 часа
1450 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha