Отбелязаха 10 години пленер по дървопластика и живопис в берковското село Слатина /снимки/

Отбелязаха 10 години пленер по дървопластика и живопис в берковското село Слатина /снимки/ В истински празник на красотата и изкуството се превърна закриването на юбилейното издание на пленера по дървопластика и живопис в берковското село Слатина, съобщиха от управата на общината.
На откриването на изложбата, подредена в Шато Слатина, присъстваха много гости и приятели. Проявата уважиха зам.-областният управител Латинка Симова, Десислава Димитрова – бивш зам.-областен управител на област Монтана, Илиян Иванов - специалист „Младежки дейности и спорт“ в Община Берковица, Нина Петкова – кмет на Община Георги Дамяново, Дончо Планински – председател на дружеството на художниците „Тенец“, проф. Галилей Симеонов, Боян Александров от СБХ, участници в предходни издания на пленери.
Изключително силно издание на творческата проява, десетте участници показаха високо изкуство в областта на живописта, резбата, пластиката. 
Тази година участие взеха художниците Емилия Върбанова, Мария Катилева, Петко Петков-Ломски, Георги Паунов-Паунец, доказани творци с неподражаем стил и вечно търсене на нови възможности в изящната живопис. С много силни живописни портрети се представи и прекрасният скулптор Милен Каменов от Враца. Красимир Кръстев показа интересна инсталация от камък и метал. Изключително експресивна е скулптурата на Симеон Симеонов – българска девойка в народна носия в много модерна и смела стилистика. Божидар Тошев от Своге се представи със скулптора в модерната карвинг техника. Иван Иванов отново напомни, че изкуството не е само за наслада, а и може да е пълно с много символика, каквото е паното му „Душа, сърце и воля“. По поръчка на фамилията на Найден Кирилов Емилия Върбанова и Мария Катилева изработиха специално пано за фасадата на църквата в селото. То ще бъде дарено на църквата „Св. Георги“ в Слатина.  
Юбилейното издание съвпадна и с личния юбилей на организатора Найден Кирилов, който на 9 август навърши достойните 75 години. По този повод той получи плакет от Областна управа-Монтана. Грамоти бяха връчени и на синовете му за принос към културния живот в региона, като основни дарители на пленера. 
По случай 10-годишния юбилей на пленера и 75-годишнината на твореца Найден Кирилов бе поднесен поздравителен адрес от името на кмета на Берковица Димитранка Каменова и председателя на Общински Съвет-Берковица Деян Еленков. Бяха връчени и плакети за принос към развитието на културата в общината на Найден Кирилов и неговите синове. Традиционното събитие бе осъществено с финансовата подкрепа на Община Берковица.
В програмата се включи фолклорен клуб „Танцувай за здраве“-Берковица с ръководител Ирина Найденова. Празникът завърши с музикалните изпълнения на Яна и Блага Михови, които докоснаха сърцата на всички присъстващи с ангелските си гласове.
11.08.2021, 13:18 часа
1136 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha