Красиви имена черпят за светица, престорила се на мъж

Красиви имена черпят за светица, престорила се на мъж На 25 септември църква почита паметта на Светата преподобна Ефросиния Александрийска и преподобния Сергий Радонежки чудотворец.
Ефросиния била умна и много красива девойка от Александрия, дъщеря на знатни християни. Тя чувствала, че Бог желае да посвети живота си на християнската вяра. По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката редовно давал помощи, Ефросиния склонила един старец йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж. Облечена в дрехи на монах Ефросиния се явила в Теодосиевия манастир и се представила като евнух Смарагд, който служи при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молитви и пълна отдаденост на Бога.
Едва три дни преди смъртта, тайната на девицата Ефросиния станала достояние на цялото монашеско братство. Преподобна Ефросиния умряла в прегръдките на своя баща през 445 г.
Сергий Радонежки (1314 г.-и 1392 г.) е монах на руската църква, основател на Троицкия манастир в Сергиев Посад, реформатор на монашеството в Северна Русия. Почита се от Руската православна църква като преподобен и се смята за най-великия подвижник в Русия.
Имени дни имат: Ефросина, Ефросиния, Фроска, Сергей.
25.09.2021, 09:16 часа
1338 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha