„Благотворни приятели“ подкрепи финансово археологическите разкопки в „Калето“ край Мездра /снимки/

„Благотворни приятели“ подкрепи финансово археологическите разкопки в „Калето“ край Мездра /снимки/ Започна шестнадесетия археологически сезон в многослоен обект „Калето“ в Мездра под ръководството на директора на Регионален исторически музей (РИМ) – Враца Георги Ганецовски и Вивиана Митева.
Част от средствата за археологическите разкопки, които се извършват върху площ от 45 кв. м, са осигурени от Сдружение „Благотворни приятели“, с представител Мартин Харизанов, което подпомогна проучванията. За първи път в историята на тези археологически изследвания е получена финансова подкрепа от неправителствена организация. Останалата част от средствата са осигурени от община Мездра.
Проучванията на праисторическите пластове разкриват най-ранното заселване на скалния рид в днешния град Мездра от края на пето хилядолетие пр. Хр, както и тракийски обредни ями от VI-V век пр. Хр. Многобройните ценни археологически находки указват, че мястото е имало важно стратегическо, търговско и икономическо значение още преди шест хиляди години. Откриват се части от голяма опожарена постройка обитавана в края на каменно-медната епоха (края на V хил. пр. Хр). Тя вероятно е имала специализирани занаятчийски функции – за обработка на кожи и изделия от кост. Под керемидено-опалените мазилки са открити многобройни керамични фрагменти от късната каменно-медна епоха, животински кости (говедо, птици, прасе и елен); каменни чукала и подложки; специализирани кремъчни артефакти (пластини и стъргалки); медни остриета, костени шила, миниатюрни съдчета, керамични фрагменти с цветно-рисувана украса на шест хиляди години; рога на елен и рядко срещана зооморфна фигурка изобразяваща куче. Стратиграфските наблюдения показват, че се разчистват останките на част от двуетажна къснохалколитна постройка с две пещи. Особен интерес предизвиква едното отоплително съоръжение, за което има данни, че е имало металургични функции във време, когато за първи път са открити добива и обработката на най-ранния метал - медта.
Освен това тази година разкопките осигуряват и заетостта на шестима безработни от Мездра и селата Оходен и Баница.
01.11.2021, 08:50 часа
2502 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha