Детски център за екологично обучение съградиха в Ослен Криводол /снимки/

Детски център за екологично обучение съградиха в Ослен Криводол /снимки/ Кметство Ослен Криводол приключи изпълнението на Проект „Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа“. Той беше одобрен за финансиране в началото на тази година в конкурса на тема „Обичам природата - и аз участвам”, организиран от Министерство на околната среда и водите и от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда - 2021“. Освен с целеви средства в размер на около 10 хил. лв., проектът е реализиран с парични дарения и с доброволен труд на жителите на мездренското село. 
Детският център е изграден в двора на кметството и е с площ около 1400 кв. м. Дейностите по проекта включват: 
• Почистване на терена от клони, храсти, листа и замърсявания от строителен и битов характер; 
• Почистване на мястото, предназначено за опитно поле и засаждане на около 25 предимно диви плодни дръвчета, подходящи като подложка за ашладисване; 
• Почистване на шадравана; запълването му с хумус и пръст и оформянето му като могила, върху която са засадени билки - невен, лавандула, градински чай, мента, риган, здравец; облицоването му с каменни плочи и оформяне на пътека около него;
• Почистване и реставриране с нови каменни плочи на съществуващия извор; 
• Изграждане на армирана бетонова площадка и облицоването ѝ с каменни плочи; 
• Монтиране на дървена беседка, предназначена за учебен център на открито; 
• Монтиране на 4 пейки за отдих и изграждане на 3 навеса, тип „Пергола“ над тях; 
• Почистване на съществуваща пътека и изграждане на нови алеи с каменни плочи, които водят до извора и до билковата могила;
• Изграждане на компостер, в който ще се събира цялата органика и зелени битови отпадъци от двора на кметството и от селото. Готовият компост ще се използва както за наторяване на дръвчетата и билките в еко центъра, така и от жителите на селото; 
• Монтиране на 11 къщички за птици в района на центъра и на 7 декоративни дървени кошчета за боклук;
• Предстои да бъдат монтирани информационни табели с цветни снимки и информация за билките, дърветата, птиците и животните в района.
„Благодарение на този проект, от едно занемарено и обрасло с бурени пространство, дворът на кметството се превърна в красив и желан кът за отдих на жителите и гостите на селото, сподели кметският наместник на Ослен Криводол Роман Иванов. Целта на проекта е чрез създаването на един автентичен природен център, изграден от естествени материали - камък и дърво, да се приобщи младото поколение към дейности, свързани с опознаване, опазване и грижа за околната среда. 
Изграждането на подобен род центрове ще помогне на децата да се завърнат към Природата и към Земята. Така те ще се научат да отглеждат билки и да ашладисват овошки, да се грижат за храната си. Ценното е, че ще наблюдават и участват в кръговрата, като компостират органиката от растенията, която след като се превърне в тор отново ще използват, за да подхранят растенията. Ще се научат да разпознават различните билки и да знаят за какво да ги използват. Но най-важното е, че ще си създадат  полезни трудови навици и ще заздравят връзката си със Земята. 
Този еко център наистина стана много красив, но това, което го прави още по-ценен, подчерта Роман Иванов, е доброволното участие, което взеха жителите на селото. Някои помогнаха с труда си, други - като дариха парични средства. Изказвам огромната си благодарност на всички, които помогнаха с доброволен труд за изграждането на центъра, както и на всички, които направиха парични дарения и по този начин също станаха съпричастни към проекта. 
Специални благодарности на инж. Веселин Живков, който изработи безвъзмездно конструктивно становище за лека постройка, тип беседка, както и на Националния природонаучен музей в лицето на София Господинова, които ни предоставиха информационни табла и нагледни материали. 
Спокойно можем да кажем, че Ослен Криводол вече има едно красиво, спокойно и чисто място, което освен за обучение на децата, можем да използваме и за отдих и разходка. Да ни е честито и разчитам на съзнанието на жителите на селото, че това място още дълго ще се запази толкова чисто и красиво, каквото е сега“, каза в заключение Роман Иванов.
18.11.2021, 16:53 часа
864 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha