Чипровци и Георги Дамяново вече имат компостираща инсталация /снимки/

Чипровци и Георги Дамяново вече имат компостираща инсталация /снимки/ Компостираща инсталация за преработка на зелени и биоразградими отпадъци вече имат общините Чипровци и Георги Дамяново. С пускането ѝ в експлоатация, двете балкански общини ще намалят наполовина разходите си за извозване на отпадъци до регионалното депо в Монтана.
За една година двете най-малки общини в региона успяха да изградят новия обект. Инсталацията е на стойност 3 423 000 лева, като 2/3 от сумата е осигурена по ОП ”Околна среда”, а останалите средства са от държавния бюджет и собствен принос на Чипровци и Георги Дамяново.
Инсталацията е с капацитет около 2 000 тона на сезон, или на година. В населените места в двете общини ще бъдат поставени контейнери за зелени отпадъци, каза кметът на Чипровци Пламен Петков.
Нина Петкова, кмет на Георги Дамяново, подчерта, че освен екологичните ползи за общината, хората ще живеят в по-чисти села, а в началото на следващата година общината ще организира информационна кампания.
Инсталацията ще заработи напролет, като ще бъдат разкрити 14 работни места. Двете общини се надяват, че при добра експлоатация, ще успеят да реализират на пазара компоста, произведен от зелените отпадъци, а с това ще подпомогнат местните бюджети.
17.12.2021, 15:09 часа
1653 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha