Променят правилата за почетните граждани на Монтана

Променят правилата за почетните граждани на Монтана Общинският съвет в Монтана промени Правилника за почетните отличия на общината. Актуализацията на правилата, приети в далечната 2001 г., регламентира броя на присъжданите в един мандат отличия – Почетен знак и Почетна значка на община Монтана. Определената сума е 12 500 лв. Тя е за изработване и за парична премия на носителите на Почетния знак за 4-годишен мандат. Занапред вместо 5 минимални заплати премията ще е 1 000 лв. Целта на промените е запазване престижа на почетните отличия и открояване на личности с най-големи заслуги към Монтана.
Досега ежегодно в общината са постъпвали десетки предложения за удостояване на граждани с почетните отличия, без предложените да имат равностоен принос. Увеличаването на броя на наградените девалвира стойността на отличията.
Другият аргумент е за премията при получаване на Почетния знак от 5 минимални заплати. Честата промяна в размера на минималната заплата затруднява точното планиране на сумата. И още – броят на носителите на Почетния знак. За 2021 г. те бяха четирима и общата сума за премията надхвърли 12 000 лв.
Съветниците одобриха предложените от кмета Златко Живков размествания в бюджета заради повишените разходи за улично осветление в селата и за отопление в общински звена.
Разместването по параграфи не нарушава финансовата стабилност на местната хазна, тъй като през 2021 г. Монтана отчита рекордна събираемост на местни данъци и такси. Най-голям ръст има при данъка от 2.5 % при сделки. Над 5 100 000 лв са постъпили в общинския бюджет от такса „смет”, общо над 10 200 000 лв. са събрани в параграф „местни приходи”.
22.12.2021, 12:09 часа
1076 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha