Белослатинското село Бърдарски геран се подготвя за „Фършанги“, вижте програмата

Белослатинското село Бърдарски геран се подготвя за „Фършанги“, вижте програмата Селото на банатските българи Бърдарски геран се подготвя за тазгодишното издание на „Фършанги“, научи BulNews. Това е карнавалният ден, предшестващ Великденските пости и отбелязван с карнавали в целия католически свят.
Жителите на белослатинското село Бърдарски геран са потомци на банатски българи, завърнали се в края на XIX и първата половина на XX век в старата си родина. Празникът е наследство от вековни традиции, с които се прогонват зли сили, прави се символично очистване и започва очакването на Великден. Всеки се маскира както пожелае – най-често жените се правят на мъже, мъжете се обличат в женски дрехи, има дяволчета, феи, има приказни герои и изобщо всякакви образи.
Тазгодишният фестивал е насрочен за 26 февруари. Откриването е в 10 часа, на малкия площад при самолета. Минути след това празнично шествие ще огласи централните улици в селото. В 10.30 часа е пресъздаването на обичая „Бърборене“ пред Етнографския музей на Бърдарски геран.
За „Фършанги“ в „Банатска соба“ се приготвят банатски специалитети – кълбъсъ, пушена сланина, рибици, джумерки, които всеки може да опита и да си закупи от тях. Ще има и занаятчийски базар.
За събитието идват участници от други места и много гости, за да се докоснат до банатската култура.

*Снимката е илюстративна
08.02.2022, 08:23 часа
1802 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha